Guvernul a adoptat, ieri, calendarul alegerilor europarlamentare şi locale comasate în 9 iunie
Publicat de Rotar Mirela, 12 martie 2024, 08:11 / actualizat: 12 martie 2024, 9:39
Potrivit documentului, astăzi începe perioada electorală, în care vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central, se va stabili modelul buletinelor de vot şi se vor depune candidaturile.
Campania electorală efectivă va începe pe 10 mai şi se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00.
Va fi o singură infrastructură electorală, iar alegătorii vor găsi în secțiile de votare, în data de 9 iunie, cinci urne: una destinată buletinelor de vot pentru alegerile europarlamentare, celelalte patru pentru alegerile locale, pentru că acum vor fi aleși consilierii locali, județeni, primarii și președinții de consilii județene.
Votarea va începe duminică, 9 iunie, la ora 7:00 și se va încheia la ora 22:00. Însă alegătorii care se află la ora 22:00 în sediul secției de votare, dar și cei care așteaptă la rând în fața secției își pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59.
Persoanele în incapacitate de boală sau invaliditate pot vota prin intermediul urnei mobile, dar, ca și la alegerile anterioare, acestea trebuie să trimită din timp o cerere biroului secției de votare de care aparțin, la care trebuie să atașeze copii ale actelor medicale. În secțiile de votare din străinătate, urna de vot specială nu poate fi utilizată.
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe a emis ordinul privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate a cetăţenilor români, pentru a putea vota la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.
Românii cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pot vota şi prin corespondenţă, prin înscrierea pe un formular online aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, începând cu data de 1 aprilie.
Ministerul Român de Externe subliniază că la alegerile pentru Parlamentul European NU este reglementat cadrul legal pentru Exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă.
Sursa: RRA