Guvernanții, obligați de Consiliul Europei să transfere o parte din contribuțiile sociale către angajator
România încalcă din 2017 Codul European de Securitate Socială. Suntem, de altfel, singura țară din Uniunea Europeană în care toată povara contribuțiilor sociale este pe spinarea angajaților, decizie luată printr-o Ordonanță de Urgență în 2017.
Publicat de Stan Lucian, 30 octombrie 2024, 14:28
Angajatorul plătește, la această dată, o taxă nouă ca denumire, care a reunit taxele vechi, și care se numește contribuția asiguratorie pentru muncă în procent de 2,25% din fondul de salarii.
În plus, Ordonanța de Urgență care prevedea acest lucru și care nu a fost dezbătută până azi în Parlamentul României, a fost de trei ori contestată la Curtea Constituțională, fără rezultat însă.
În urma rezoluției emise de Consiliul Europei, Blocul Național Sindical (BNS) a solicitat Guvernului României convocarea de urgență a Consiliului Tripartit pentru Dialog Social, spune pentru Radio Târgu Mureș liderul filialei Mureș a BNS, Ciprian Petca:
”Oricum, Ordonanța 79 a fost contestată în trei moduri la Curtea Constituțională a României și nici până în momentul de față nu s-a primit răspuns la contestații. Oricum, decizia a fost, cum se spune , perversă, pentru că până atunci, dacă se mărea salariul cu 100 de lei la un salariat, rămânea în mână cu 80 de lei. De atunci, la fiecare mărire de 100 de lei, rămânem în mână cu 58 de lei.”
Prin intermediul acestei rezoluții, Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei cere Guvernului României să ia măsurile necesare pentru a reechilibra proporțiile contribuțiilor de asigurări sociale suportate de angajatori sau de stat, pe de o parte, și de angajați, pe de altă parte.
Autor: Cristina Bulbescu