Gustav Klimt (1862-1918)/ ARTBOX
Publicat de MIRELA ROTAR, 1 aprilie 2020, 14:15
Contemporan cu Sigmund Freud şi Gustav Mahler, Gustav Klimt a trăit în perioada cea mai plină de glorie a Vienei. Rebelul Gustav Klimt a dăruit Vienei și artei universal un număr impresionant de opere valoroase.
Gustav Klimt inaugura epoca modernităţii: în anul 1894, când datorită reputaţiei sale, primea comanda de a decora plafonul Universităţii din Viena.
Una dintre cele mai renumite picturi ale lui Klimt este „Sărutul” (1907-1908). Ea datează din aşa-numită perioadă „de aur” a artistului. În 1910, Klimt va participa la cea de-a IX-a Bienală din Veneţia, unde obţine un uriaş succes.
În 1917, va fi numit membru de onoare al Academiilor din Viena şi München. Câteva luni mai târziu, la începutul anului 1918, va suferi un atac cerebral şi va muri la 6 februarie la Wien-Neubau, fiind înmormântat în cimitirul Hietzinger din Viena.
Klimt este unul dintre cofondatorii „Secessione” -Societatea pictorilor vienezi/curentul „Secession”.
În anul 1908, când Klimt a prezentat pentru prima dată „Der Kuss” (Sărutul) ,Galeria Austriacă l-a cumpărat direct din expoziţie.
„Der Kuss” (Sărutul) este piesa centrală a celei mai mari colecţii de lucrări ale lui Gustav Klimt, aflată la Galeria Austriacă din Belvedere Superior, în Viena. Și depun mărturie că te lasă cu respirația tăiată!
Diana Gherendi