Grupul Milvus: bradul de plastic, mai dăunător pentru mediu decât cel natural

Publicat de Rotar Mirela, 23 decembrie 2022, 10:30 / actualizat: 1 ianuarie 2023, 11:10
Specialiștii de la Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” ne sfătuiesc ca, atunci când decidem să împodobim în casă un brad de Crăciun, să ne gândim și la impactul pe care gestul nostru îl are asupra mediului.
Deși mulți aleg bradul artificial, pentru a îi proteja pe cei naturali, aceasta nu este întotdeauna cea mai bună alegere. Explică Balogh Katalin:
Bradul artificial este ecologic în cazul în care se folosește un timp foarte îndelungat, de exemplu 25 de ani, să spunem pentru că, în rest, amprenta de carbon a unui brad artificial este foarte mare. Dacă nu îl folosim o perioadă suficient de lungă de timp, producția și prelucrarea sa după ce este aruncat sunt mult mai dăunătoare mediului. Este un proces de producție unde se folosesc diferite materiale dăunătoare, se aduce de la o distanță care se adaugă acestei amprente și, dacă calculăm, nu este o soluție ecologică, ci este o soluție mult mai dăunătoare.
Dacă alegem totuși bradul natural, cea mai bună alegere ar fi bradul în ghiveci, care poate fi ulterior plantat afară.
Balogh Katalin:
Cea mai ecologică alegere ar fi bradul în ghiveci, dar ar trebui să fie cumpărat local, de la pepinierele locale sau undeva de aproape și, după Crăciun, trebuie să fie plantat undeva într-o zonă în care se poate dezvolta cum trebuie. Și bradul tradițional tăiat poate fi foarte ecologic în cazul în care vine de aproape și se aruncă după sărbători sau, cel mai bine, se refolosește. Foarte puțini oameni încearcă să recicleze, aceasta este problema.
Grupul Milvus subliniază că, deși alegerea cea mai ecologică ar fi un brad în ghiveci din pepinierele locale, foarte puțini aleg această variantă, pentru că ghivecele ocupă prea mult spațiu, pot fi decorate mai greu și au și prețuri mult mai ridicate decât brazii tăiați.
Raluca Creț