Gradul de încredere a investitorilor în România începe să scadă tot mai mult
Publicat de Corina Muntean, 15 aprilie 2022, 11:00
Gradul de încredere a investitorilor în România începe să scadă tot mai mult, iar agențiile de rating îi pun pe fugă, conferindu-ne un rating tot mai mic pe fondul crizei energetice și al amenințării războiului din Ucraina.
Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la ‘BBB minus’ cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria ‘investment-grade’ (recomandat pentru investiţii). Ratingul ‘BBB minus’ al României este susţinut de apartenenţa la UE şi fluxurile de capital din UE care sprijină investiţiile, macrostabilitatea, PIB-ul per capita şi indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria ‘BBB’. Însă acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor ţări, cu performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, precum şi de o poziţie de debitor extern net relativ ridicată, apreciază Fitch. Perspectiva negativă reflectă incertitudinile continue privind implementarea politicilor care să vizeze combaterea dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu şi impactul războiului din Ucraina şi al crizei din energie asupra performanţei economice, fiscale şi externe a României, arată analiștii agenției. Invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă o turbulenţă externă semnificativă, deoarece va intensifica riscurile pe termen scurt la adresa creşterii economice şi a inflaţiei, şi, într-o mai mică măsură, la adresa finanţelor publice şi externe. Exporturile şi legăturile comerciale cu Rusia – precum şi cu Ucraina şi Belarus – sunt limitate la circa 2 miliarde de dolari anual şi, spre deosebire de alte ţări din regiune, România importă o pondere modestă din cantitatea sa de gaze din Rusia. Totuşi, majorarea semnificativă a preţului materiilor prime, perturbările din lanţurile de aprovizionare şi creşterea mai slabă a principalilor parteneri economici ai României (în special zona euro) vor avea efecte negative semnificative, intensificând riscurile pe termen scurt, avertizează Fitch. Fitch se aşteaptă la o încetinire a creşterii economiei românești la 2,1% în 2022 (de la 5,9% în 2021), reflectând în principal încetinirea consumului şi a exporturilor. Indicele armonizat al preţurilor de consum va fi în medie de 10% în 2022 (cel mai ridicat nivel din 2004), iar în trimestrul doi din 2022 inflaţia va fi de peste 10%, reflectând preţul mai ridicat al energiei şi al materiilor prime. Spre deosebire de alte ţări din regiune, creşterea salariilor pare a fi moderată (în special în urma limitărilor asupra salariilor publice), dar presiunile vor creşte probabil deoarece continuă înăsprirea pieţei forţei de muncă continuă şi angajaţii simt o presiune asupra nivelului de trai. Fitch se aşteaptă la o atenuare a inflaţiei la 5,5% în 2023 și la o accelerare suplimentară a ritmului investiţiilor care, combinate cu ipoteza privind normalizarea comerţului extern şi a lanţurilor de aprovizionare, vor majora creşterea economiei românești la 4,8%.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.