Gradul de încasare la buget de la firmele muresene este de 90%

Publicat de Rotar Mirela, 29 decembrie 2022, 14:47
Președintele ANAF, Lucian Heiuş, a dispus administrațiilor județene să acționeze înainte de Anul Nou, pentru maximizarea colectării veniturilor bugetare.
Ținta de încasări impusă județului Mureș este de peste 400 de milioane de lei, luna aceasta, care este însă imposibil de atins, spun reprezentanții Fiscului.
Măsurile luate în această perioadă sunt mai mult în sprijinul contribuabililor, precizează pentru Radio Târgu Mureș directorul Administrației Finanţelor Publice Mureş, Denes Iren:
Măsuri suplimentare întreprinse cu cele care de fiecare dată, la sfârșitul fiecărei luni le facem, în sensul de a veni în sprijinul contribuabililor, de a-i înștiința și, clar, de a colecta cât de mult posibil. Suntem la 90% în ceea ce privește colectarea veniturilor la bugetul general consolidat vis-a-vis de un plan prestabilit. Ținta este destul de mare, nerealizabilă, 401 milioane de lei pentru județul Mureș.
Firmele mureșene sunt invitate să apeleze la agenții fiscali dacă au dificultăți de achitare a dărilor către stat deoarece sunt foarte multe facilități și scutiri de plăți.
La această dată, peste 500 de firme mureșene din totalul de 37 de mii beneficiază de astfel de facilități, mai spune Denes Iren:
Ce aș dori să subliniez e atitudinea noastră vis-a-vis de contribuabilii gestionați de către noi. Nu vrem să-i omorâm sau să-și restrângă activitatea, tocmai de aceea trebuie să știe toți de înlesnirile de foarte multe tipuri care se pot acorda. Avem înlesnire simplificată pe un an de zile fără garanții, avem înlesniri, eșalonări la plată pe o durată de 5 ani de zile, avem scutiri la plata impozitelor, inclusiv la dobânzi și penalități de nedeclarare și întârziere.
Conducerea Finanţelor Publice Mureș afirmă că în perioada pandemiei colectarea veniturilor la buget a fost extrem de dificilă pentru că firmele deja se confruntau cu recesiunea.
Încasările lunare în cei doi ani au fost de cel mult 70-75% din încasările actuale, însă, paradoxal, veniturile din perioada pandemiei au fost mai mari față de anii anteriori.
Cristina Bulbescu