Grădini urbane la Reghin și Sf. Gheorghe inițiate de un tânăr pasionat de ecologie
Publicat de MIRELA ROTAR, 12 martie 2018, 12:14
Cei care nu au grădini pentru a-și produce hrană sănătoasă ar trebui să poată poată face acest lucru în spații amenajate de comunitățile locale.
Acesta este obiectivul unui tânăr de 33 de ani din Reghin. Se numește Răzvan Ilieș, este pasionat de agricultură ecologică și protejarea mediului, iar în ultimele luni a lucrat la proiectul ecologic Gușterița Verde de la Sibiu.
Tânărul își propune să atragă de partea sa colaboratori pentru amenajarea de grădini urbane în Reghin – orașul său natal și în Sf. Gheorghe, actuala sa localitate de reședință:
Să creăm un grup de oameni care să adune resturile de bucătărie ale oamenilor care nu au posibilitatea de a face compost și să facem un compost urban care va fi valorificat prin intermediul unor grădini urbane. 60-70% din ce aruncăm la gunoi se poate composta și utiliza la grădină. Am avea nevoie de sprijinul populației, autorităților locale care să pună la dispoziție spații. Chiar și la bloc s-ar putea amenaja un spațiu.”
Răzvan Ilieș s-a convins de nevoia unei agriculturi sustenabile muncind la proiectul Gusterița Verde de la Sibiu, implementat de Biserica Evanghelică:
Prima prioritate e de a grădinări în mod responsabil față de mediu și de a integra comunitatea romă, a-i învăța să grădinărească, prin a fi mai responsabili față de mediul înconjurător. Progresele sunt vizibile. Deja mulți dintre copii știu să grădinărească, urmează să-și facă o grădină în propria curte. Viitorul depinde doar de noi, nu de politicieni. Puterea o avem noi, oamenii de rând, să schimbăm lucrurile și trebuie să o facem acum.”
Tânărul din Reghin a găsit familii dornice să i se alăture în proiectul grădinilor urbane. Anabella deține o mică fermă și învață deja să selecteze resturile vegetale din gospodărie:
Este o idee chiar foarte bună. Noi, am observat, în casă, că de când adunăm selectiv resturile biodegradabile, gunoiul familiei noastre a ajuns să mai fie 20%. Deocamdată, învățăm să facem compost. Cu siguranță, copiii învață repede și sunt cei mai buni profesori, pentru că ei vor convinge adulții că așa trebuie să facă.”
Ideea grădinilor urbane vine din preocuparea unor familii pentru reducerea consumului de electricitate şi combustibil, utilizarea energiilor regenerabile, reciclarea deşeurilor şi alimente produse în mod ecologic.
Marcela German