Gospodarii din Gorneşti, învăţaţi să depoziteze gunoiul de grajd
Publicat de radiomures, 19 iunie 2013, 16:15
Campania de conştientizare din cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” s-a încheiat astăzi, la Gorneşti, în judeţul Mureş.
Specialişti de mediu au informat gospodarii mureşeni despre cum trebuie depozitat gunoiul de grajd şi cum trebuie gestionate larinele pentru ca acestea să nu afecteze pânza de apă freatică.
Conform experţilor, acestea sunt cauzele principale de contaminare cu nitraţi a apei din fântâni.
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ Ştefănescu, prezent şi el la discuţii, spune că în judeţ sunt fântâni în care apa nu este potabilă.
Aceasta a fost şi concluzia specialiştilor de mediu, veniţi de la Bucureşti, care au testat nivelul de nitraţi din apa fântânilor din Gorneşti.
În mai multe cazuri s-au depistat depăşiri ale nivelului admis, adică de 50 de mg de nitraţi într-un litru de apă.
Cu toate acestea, oamenii spun că preferă apa din fântână.
Experţii se vor întoarce în luna spetembrie în comunele vizitate pentru a ţine şcolarilor, dar şi preşcolarilor, lecţii de educaţie ecologică.
Până acum au fost construite în cadrul acestui proiect peste 2 mii de platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd şi 32 de platforme comunale, printre care şi cele de la Gorneşti şi Crăieşti.
Proiectul a fost prelungit până în 2015 pentru a se putea face investiţii de acest gen în toate cele 87 de comune participante.
Nelly Blăjuţ