Glaucomul afectează aproximativ 2 la suta din populaţie

Publicat de radiomures, 17 martie 2017, 14:16
Doar jumătate dintre aceștia sunt diagnosticaţi, estimându-se că numărul real al pacienților cu glaucom ar putea fi de 4 la sută din populația generală.
Glaucomul este răspunzător pentru 12 la sută dintre cazurile de orbire atrage atenția conferențiar doctor Vasile Potop, membru în conducerea Societății Romane de Glaucom în Săptămâna Mondială a Glaucomului care se încheie pe 18 martie.
Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sănătății, 80 de milioane de oameni suferă de glaucom si 4,5 milioane de persoane și-au pierdut vederea din cauza acestei boli.
Medicul oftalmolog, Vasile Potop spune că primele simptome apar abia după pierderea a 40 la sută din fibrele nervului optic:
Boala este gravă, că e asimptomatică şi este descoperită târziu. Faptul că este descoperită târziu este factorul de prognostic cel mai prost. Noţiunea de glaucom se adresează unui grup mare de afecţiuni, care în comun un anumit tip de neuropatie optică, acesta fiind nervul optic. Este bilateral, deci interesează amândoi ochii, este cronic, evoluează lent, progresiv în timp. Are foarte mulţi factori de risc, depinde de tensiunea intraoculară, depinde de factori genetici, depinde de rasă, depinde de /…/ morbidităţi oculare. Din toţi aceşti factori unul singur poate fi influenţat terapeutic şi aceasta este presiunea intraoculară.
Medicul recomandă ca înainte de 40 de ani să se facă un control oftalmologic o data la 4 ani, între 40 și 50 de ani o dată la trei ani, între 55 si 64 de ani o dată la doi ani și după vârsta de 65 de ani controlul oftalmologic să fie anual sau chiar o dată la șase luni.