Gimnaziul din Șăulia, premiat în cadrul programului ”Patrula de reciclare”

Publicat de Rotar Mirela, 16 iunie 2023, 14:59 / actualizat: 17 iunie 2023, 10:11
Școala din comuna mureșeană a fost premiată, alături de alte 14 școli, în cadrul concursurilor naționale „Nicio baterie la gunoi” și „GreenUp my School”, din cadrul programului de educație climatică ”Patrula de Reciclare”.
Nu e prima dată când școala se implică în astfel de acțiuni, însă în acest an a impresionat organizatorii prin felul în care a reușit să convingă comunitatea din Șăulia să recicleze bateriile.
Prof. Marinela Nemeș, care a lucrat cu elevii săi de lasa a III-a, a explicat că nu s-au strâns cantități mari de deșeuri, dar importantă e implicarea copiilor și conștientizarea cetățenilor cu privire la poluare:
Eu am 25 de elevi în clasă cu care am făcut tot felul de pliante, copiii s-au dus pe la vecini, prieteni, pe la cunoștințe, pe la bunici ca să adune baterii. Noi suntem într-o zonă rurală, nu găsim nu știu câte baterii la o familie, dar ne-am implicat mai ales pe partea de informare a comunității. Am instruit copilașii să vorbească pentru că era activitatea lor și să le explice ce înseamnă reciclare, că nicio baterie nu trebuie să ajungă la gunoi pentru că fiecare baterie poluează până la 50 de litri de apă și cel puțin un metru pătrat de pământ, de-a lungul anilor. Și mi-a plăcut că am reușit să formez niște competențe la copii, prin care să învețe munca în echipă, să comunice și cu alte persoane mai în vârstă sau de alte categorii sociale.
Premianții s-au evidențiat prin impactul produs asupra comunității de activitățile lor de promovare a colectării selective a deșeurilor electrice – aparate electrice vechi sau defecte, baterii și acumulatori consumați, becuri și neoane arse.
Președintele Asociației Volens, Ada Lungu:
Ceea ce au avut elevii de făcut a fost să învețe ce impact au bateriile consumate dacă ajung la groapa de gunoi, dar și să împrăștie aceste cunoștințe în comunitate și să colecteze aceste deșeuri. Practic fiecare școală, în ”Săptămâna verde” și nu numai, a realizat o activitate de colectare, au împărțit materiale de informare și au adunat aparate vechi sau baterii și au stabilit o anumită tradiție în cadrul unităților lor de învățământ, pe aceste activități de educație de mediu. Avem 137 de echipe din toată țara, iar 15 au câștigat premii. ”Nicio baterie la gunoi” este un concurs care va continua și peste vară. Acuma am acordat numai premiile de creativitate, dar în toamnă vom acorda și premiile pentru cele mai mari cantități de baterii colectate.
Lansat cu 12 ani în urmă, Programul național ”Patrula de reciclare” din 2019 a fost preluat de Asociația Volens, dând posibilitatea profesorilor și educatorilor să acceseze informații și metode interactive de educație de mediu, care completează proiectele extracurriculare.
Aceste metode ”scot” copiii între 3 și 18 ani din școală, ei merg în comunitate și promovează așa-numitele eco-maniere sau obiceiuri responsabile față de mediul înconjurător, respectiv respectul față de resursele naturale, reciclarea, reducerea cantității de deșeuri, economia de apă și electricitate.
Autor: Valeriu Russu