Giganții mondiali se îmbogățesc pe măsură ce pandemia de COVID 19 se prelungește
Publicat de Corina Muntean, 26 iunie 2020, 11:04 / actualizat: 9 august 2020, 11:59
Ultimele cifre arată că unele companii, în principal din domeniile farmaceutic, al tehnologiei informaţionale şi retailului, au prosperat în pofida crizei generate de pandemie.
Într-un an problematic pentru majoritatea companiilor, majoritatea giganților mondiali și-au văzut de drum. Aceștia s-au bazat pe companiile farmaceutice, ajutate de eforturile pentru un vaccin anti-Covid-19; pe giganţii din domeniul tehnologiei informaţionale, stimulaţi de tendinţa muncii de acasă; şi pe grupurile de retail care oferă la domiciliu produse de necesitate pe durata restricţiilor antiepidemice, arată o analiză a Financial Times. Topul celor mai performante companii pe timp de pandemie a fost realizat în funcţie de creşterea valorii de piaţă a acţiunilor unei companii, calculată ca diferenţă între valoarea curentă de piaţă şi capitalul cu care au contribuit investitorii. Astfel, în clasamentul general podiumul este ocupat de 3 giganți americani urmați de un al 4-lea. Pe primul loc în topul companiilor prospere realizat de FT se situează gigantul american Amazon, specializat în comerţul online. Valoarea de piaţă a companiei a crescut cu 401,1 miliarde de dolari în perioada crizei pandemiei. Amazon anticipează că ar putea cheltui patru miliarde de dolari pentru a menţine funcţionarea logistică pe durata crizei generate de pandemie. Microsoft se clasează pe locul al doilea, cu o creştere a valorii acţiunilor de 269,9 miliarde de dolari. Apple ocupă locul al treilea în topul companiilor prospere, cu o creştere a valorii acţiunilor cu 219,1 miliarde de dolari. Producătorul iPhone a reuşit să obţină venituri de 58,3 miliarde de dolari în primul trimestru din 2020, în pofida închiderii tuturor magazinelor de retail. Compania auto Tesla este pe locul patru, cu o creştere a valorii acţiunilor de 108,4 miliarde de dolari. „Un indicator cheie este distanţa de 402 mile (646,9 km), reprezentând autonomia celui mai nou model Tesla S, lucru care evidenţiază avansul tehnologic. Locul 5 este ocupat de compania din domeniul tehnologiei informaţionale Tencent, cu sediul în Shenzhen (China), cu o creştere de 93 de miliarde de dolari.
Veniturile obţinute din jocuri online au crescut cu 31% în primul trimestru. Și, dacă vom merge mai departe, avem pe 6 compania Facebook, cu o creştere de 85,7 miliarde de dolari, Nvidia, cu sediul în SUA, pe şapte, cu o creştere de 83,3 miliarde de dolari și Alphabet ce include Google, tot din SUA pe locul opt, cu o creştere a valorii activelor cu 68,1 miliarde de dolari. Locurile 9 și 10 sunt ocupate tot de companii americane, care au prosperat pe timp de criză, respectiv compania de servicii de plată online PayPal și grupul de telecomunicaţii american T-Mobile, cu o creştere a valorii de 65, respectiv 59 de miliarde de dolari.
Practic, observăm că 9 din 10 companii prospere, în topul mondial sunt americane. E un semn de întrebare relația prosperitare – pandemie sau doar jocul real al cererii și ofertei de pe piața globală?
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.