Ghid pentru Siguranţa pe Internet, lansat de Salvaţi Copiii
Publicat de Rotar Mirela, 3 noiembrie 2023, 10:07 / actualizat: 9 noiembrie 2023, 19:51
Acesta a fost conceput pentru a-i ajuta pe adulţi să se familiarizeze cu pericolele pe care copiii le pot întâlni în mediul on-line.
Instrumentul a fost creat având la bază experienţa de peste 15 ani a organizaţiei Salvaţi Copiii cu privire la siguranța copiilor în mediul online.
El se adresează cadrelor didactice şi părinţilor şi conţine informaţii practice dar şi propuneri de activităţi prin care elevii să înţeleagă riscurile la care se expun, a declarat pentru Radio Tg.Mureș, Claudia Oprescu, Coordonator program siguranță online, Salvaţi Copiii România:
Acest ghid este destinat cadrelor didactice în mod special, consilierilor şcolari, specialiştilor în educaţie, cei care lucrează cu copii. El conţine propuneri de activităţi pentru a fi susţinute în clasă, de elevi, sunt propuneri de jocuri care pot dura între 10 şi 50 de minute. Documentul poate fi accesat gratuit în format digital de pe site-ul oradenet.ro.
Potrivit statisticii organizației, în 2019 vârsta medie de începere a utilizării internetului era de 9 ani, în timp ce în 2023 aceasta a scăzut la 8,2 ani. Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani vs. adolescenți 9 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copiii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural).
Dacă în 2019, rețelele sociale precum Facebook și Instagram erau cele mai populare, în 2023, Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt semnificativ mai mult utilizate de copii și tineri, iar impactul influencerilor online devine semnificativ, așa cum arată concluziile studiilor sociologice efectuate de Salvați Copiii România, în mod periodic, între 2019 și 2023 și interacțiunile cu copiii în activități de consiliere oferite de echipe multidisciplinare.
Autor: Sanda Vițelar