Ghid Medical | Variola maimuței

Publicat de Stan Lucian, 19 august 2024, 11:00 / actualizat: 1 octombrie 2024, 17:15
Stimați ascultători, rețineți un cuvânt: Mpox, pentru că în perioada următoare va reveni destul de frecvent în comunicările publice.
Mpox provine de la cuvintele englezești Monkey pox, care s-ar traduce prin variola maimuței.
Este vorba despre o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi de la om la om prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.
Timp de decenii, variola maimuței a fost întâlnită în mare parte în Africa Centrală și de Vest, dar a început să se răspândească și în Europa și America de Nord în 2022.
OMS a declarat răspândirea mpox o urgență de sănătate globală în iulie 2022 și a pus capăt acesteia în mai 2023.
Anul acesta, însă, în Africa, s-au înregistrat peste 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox și cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, susțin reprezentanții OMS.
Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.
În ultima săptămînă a fost raportat un caz de îmbolnăvire și în Suedia, iar experții se așteaptă să apară tot mai multe astfel de cazuri și în Europa.
Din acest motiv, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat epidemia de mpox drept o urgenţă de sănătate publică de interes international.
La rândul lor, specialiștii ECDC, spun că probabilitatea transmiterii susţinute a bolii în Europa este foarte mică, cu condiţia ca persoanele bolnave care sosesc din afara continentului să fie diagnosticate rapid şi să fie implementate măsuri de control.
Astfel, ECDC le recomandă ţărilor europene să emită avize de călătorie pentru persoanele care merg sau se întorc din zonele afectate de epidemie.
Variola maimuţei se poate transmite prin sărut sau contact sexual, dar și prin contact apropiat piele pe piele şi chiar și prin vorbirea sau respiraţia aproape de o altă persoană infectată.
Simptomele Mpox apar de obicei la 6-13 zile (până la 21 de zile) după infecție. Boala seamănă la început cu o gripă, astfel că pacientul prezintă febră, cefalee, frisoane, slăbiciune fizică și umflarea ganglionilor limfatici
Apoi apar erupții cutanate distincte pe piele și răni pe mucoasă, la diferite nivele, de exemplu, în gură, nas, gât sau pe tractul digestiv.
De asemenea, apar dureri de spate și dureri musculare.
În decurs de trei zile de la apariția simptomelor inițiale, erupția cutanată se poate răspândi rapid și, în cele din urmă, se transformă în mici pungi pline de lichid, cunoscute sub numele de vezicule.
Dacă erupția se răspândește pe tot corpul, poate afecta și palmele mâinilor și tălpile picioarelor.
Majoritatea oamenilor experimentează simptome ușoare până la moderate care durează de obicei două până la patru săptămâni până la vindecare.
Netratată însă, boala poate fi fatală, iar în patru din 100 de cazuri conduce la deces. Din acest motiv, medicii recomandă prezentarea de urgenţă la spital, în cazul în care apar simptome.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan