Ghid medical: Triajul epidemiologic

Publicat de Stan Lucian, 24 septembrie 2024, 08:20 / actualizat: 2 decembrie 2024, 16:52
Începutul unui nou an școlar readuce în atenție subiectul îmbolnăvirilor în comunitățile școlare.
Teoretic, încă din prima zi de şcoală, personalul medical al cabinetelor medicale şcolare inițiază verificări în fiecare unitate școlară (creșe, gradinițe, școli gimnaziale, licee şi colegii) pentru a veni în sprijinul tuturor copiilor, care întâmpină probleme de sănătate.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, depistarea precoce a unor afecțiuni sau deficiențe de mare importanță este triajul epidemiologic.
Acesta este un consult sumar al copilului și se practică după fiecare vacanță școlară .
Doar medicii și asistentele din cadrul cabinetelor școlare, acolo unde acestea există, au calificarea și obligația să facă acest triaj. Cadrele didactice nu fac triaj epidemiologic – ele pot cel mult să supravegheze copii în timpul acestei acțiuni.
Pe de altă parte, un rol important în prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor în colectivități îl au părinții, care nu trebuie să-și trimită copilul la școală dacă acesta prezintă semne de boală.
Sorin Șchiopu ne aduce detaliile în rubrica medicală.
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem in fiecare zi.
La Radio Tg.Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători. Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 sau de la 12,50. Numai la Radio România Tg.Mureș!
Autor: Sorin Șchiopu