Ghid Medical | Riscul osteoporozei
Publicat de Stan Lucian, 22 septembrie 2023, 16:00 / actualizat: 11 octombrie 2023, 9:03
Osteoporoza reprezintă în întreaga lume o problemă de sănătate publică. La nivel modial riscul de a se produce o fractură osteoporotică pe parcursul vieții este de 30-40% pentru femei de circa 13 % pentru bărbați.
Mai concret, riscul de a suferi o fractură de șold la femei, ca urmare a osteoporozei, este mai mare decât suma riscurilor de a avea cancer ovarian, cancer de uter sau de sân.
Pentru bărbați, riscul de a suferi o fractură de șold din cauza osteoporozei este mai mare decât riscul de a avea cancer de prostată.
Invaliditatea cauzată de osteoporoză este comparabilă cu cea cauzată de AVC, iar costurile de spitalizare pentru fracturile de șold sunt superioare celor pentru infarctul miocardic sau diabetul zaharat.
Iată, așadar, suficiente motive de îngrijorare în cee ace privește osteoporoza. Din păcate, însă, la noi în țară, tratamentul și profilaxia acestei boli se fac încă la întâmplare.
În România nu există, deocamdată, un program bine pus la punct prin care să se realizeze depistări în masă ale riscului de osteoporoză.
Ca urmare, preocuparea de a descoperi, din timp, această boală revine fiecăruia dintre noi.
Întrucât singuri trebuie să ne îngrijim de prevenirea osteoporozei, merită să reamintim care sunt acei factori care pot favoriza osteoporoza, care-i pot grăbi și agrava evoluția. În primul rând anumite stări patologice pot juca un asemenea rol nefast.
Este vorba despre boli endocrine precum Sindromul Cushing sau boala Addison, boli reumatologice ca Poliartrita Reumatoidă sau Spondilita Anchilozantă, afecțiuni digestive cum sunt bolile cronice de ficat sau sindroamele de malsbsorbție ori, în fine, unele maladii hematologice precum leucemiile, limfoamele sau Anemia Biermer.
Chiar și unele tratamente pot face ca osteoporoza să se instaleze mai devreme.
Este cazul terapiilor cu antiepileptice, cu produse cortizonice, heparină sau tiroxină.
La fel, rudele de gradul întâi ale persoanelor suferind de osteoporoză precum și cei care au o dietă săracă în calciu ori cei care se expun rar la soare, se pot aștepta să fie predispuși la osteoporoză.
În fine alți factori favorizanți pentru producerea acestei boli sunt abuzul de tutun, cafea și alcool, ca și instalarea menopauzei înainte de vârsta de 45 de ani.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem în fiecare zi. La Radio Tg.Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Tg.Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.