Ghid Medical | Pulpita
Publicat de Stan Lucian, 2 noiembrie 2023, 16:00 / actualizat: 21 ianuarie 2024, 10:36
Se spune că cel mai cumplit lucru este să te strângă pantofii ziua și să te doară măseaua noaptea.
Puține sunt afecțiunile în care durerile sunt așa de sfredelitoare ca în durerile dentare. Durerea apare pe neașteptate și influențează mult starea generală fiind greu de calmat.
Specialiștii susțin că cea mai frecventă boală a omului este caria dentară, 3 sferturi din populația globului fiind afectată de această maladie.
Trebuie spus, însă, că nu caria în sine produce binecunoscutele dureri dentare, ci o complicație a acesteia numită pulpita.
Este vorba despre o inflamație a pulpei dentare sau așa-zisa parte moale a dintelui, situată la interior, o zonă bogată în vase de sânge și ramuri nervoase.
În această situație, dintele devine extrem de sensibil la excitanți externi, la căldură sau la frig, la alimente prea dulci sau acre.
Durerea, la început suportabilă, devine cu timpul tot mai puternică ajungând exasperantă. Dacă nu se intervine cu un tratament adecvat durerea nu se va calma, ci poate dura cu intensitate mare multă vreme.
În plus, dacă procesul inflamator cuprinde în întregime pulpa dentară, durerea nu mai rămâne localizată la dintele bolnav, ci se va extinde și dinții vecini cuprinzând, uneori, chiar și arcada dentară de pe partea opusă.
Specialiștii descriu această situație drept „turbarea dintelui”.
Durerea poate dispărea doar după mai multe zile de suferință., când se produce descompunerea în întregime a pulpei dentare, sub acțiunea microbilor și se ajunge la ceea ce se cheamă gangrenă pulpară.
Iată de ce, trebuie să apelăm la ajutorul medicului stomatolog încă de la primele simptome, când nu se resimte propriu-zis durere, ci doar o sensibilitate mai mare la excitanții externi.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem în fiecare zi. La Radio Târgu Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.