Ghid Medical | Picături pentru nas
Publicat de Stan Lucian, 10 noiembrie 2023, 16:00 / actualizat: 21 ianuarie 2024, 10:40
Ne găsim, în anotimpul în care guturaiul pare o boală la modă, iar a avea nasul înfundat nu reprezintă deloc ceva ieșiit din comun și multă lume folosește picături pentru nas.
În primul rând trebuie să precizăm că a pune în nas picături nu înseamnă a trata guturaiul, ci numai a atenua un simptom al unei afecțiuni care de cele mai multe ori este o viroză respiratorie.
Ce-i drept este vorba despre un simptom neplăcut, dar a abuza de soluții decongestionante nazale reprezintă, după cum vom vedea, un obicei nesănătos, chiar periculos în animite circumstanțe.
Chiar dacă fac parte din categoria soluțiilor de uz extern, care pot fi procurate fără rețetă, la folosirea picăturilor pentru nas trebuie respectate unele recomandări.
Mai întâi, trebuie știut că asemenea preparate nu se pot administra la copii decât după o anumită vârstă. Mucoasa respiratorie la copii este mai fragilă, iar căile respiratorii, îndeosebi la sugar și copii mici, sunt foarte scurte.
Folosirea anumitor preparate la copiii sub 2 ani poate fi de-a dreptul periculoasă.
Unele componente pot provoca depresie respiratorie, somnolență și chiar comă.
De aceea, a picura orice doctorie în nasul copilului necesită prudență și măsură și acest lucru trebuie făcut numai la recomandarea medicului.
La adulți, ce-i drept, nu se pun aceleași probleme. Însă, soluțiile instilate în nas prea frecvent au cu timpul o acțiune iritantă.
Folosirea lor îndelungată favorizează dezvoltarea unor rinite cronice, adică inflamații cronice ale mucoasei nazale, care se manifestă prin înfundarea nasului și secreții uscate destul de neplăcute.
De asemenea, mai ales la bătrâni și hipertioidieni, administrările frecvente pot provoca palpitații, dureri de cap și insomnie.
În final, mai trebuie să reținem un amănunt: este greșit să credem că putem vindeca un guturai cu ajutorul picăturilor nazale.
Administrarea câtorva picături în raport cu suprafața mare a mucoasei respiratorii pe care se întind nu are suficientă putere pentru a distruge microbii.
Pentru a trata cu adevărat un guturai este necesar să fie luate alte măsuri, care pot să ajute organismul să înfrângă acțiunea virală prin propriile lui resurse.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem în fiecare zi. La Radio Târgu Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.