Ghid Medical | Parodontoza

Publicat de Stan Lucian, 14 august 2024, 11:00 / actualizat: 1 octombrie 2024, 17:06
Parodontoza sau boala parodontală – este o afectiune cronică a gingiei, de tip inflamator.
Este o maladie foarte frecventă, specialiștii spun că aproximativ jumătate dintre adulți dezvoltă parodontoză de-a lungul vieții.
Studiile arată că aproximativ 70% dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani sunt diagnosticați cu parodontoză.
Parodontoza are drept cauză principală placa dentară – o peliculă compusă în principal din bacterii. Placa dentara se formeaza pe dinti atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile care se afla in gura in mod normal.
Placa dentara care ramane pe dinti mai mult de doua – trei zile se poate intari sub linia gingiei, formandu-se tartrul. Tartrul face ca placa dentara sa fie dificil de inlaturat si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii.
Parodontoza este, de cele mai multe ori, rezultatul unei igiene orale deficitare.
Bolile parodontale variază de la simpla inflamație a gingiei până la o boală gravă care are ca rezultat afectarea majoră a țesutului moale și a osului care susține dinții.
Ne spune mai multe dr Mihaela Dan, medic dentist specialist în ortodonție:
În cazul bolii parodontale avansate, țesutul conjunctiv care ține dinții în loc începe să se deterioreze. Gingiile, oasele și alte țesuturi care susțin dinții sunt distruse. Apar dureri severe la mestecare, respirație urât mirositoare și un gust neplăcut în gură, iar dinții încep să cadă.
Complicațiile parodontozei includ abcesele dureroase, mișcarea sau pierderea dinților, apar probleme cu mestecatul alimentelor, chiar probleme de vorbire.
De asemenea, fiind un rezervor de bacterii pot apărea și efecte negative asupra stării generale de sănătate, pot apărea infecții la distanță și există risc crescut de boli respiratorii și diabet sau chiar de infarct.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan