Ghid Medical | Paracetamol
Publicat de Stan Lucian, 22 noiembrie 2023, 16:00 / actualizat: 21 ianuarie 2024, 10:35
Paracetamolul este un medicament arhicunoscut , motiv pentru care este considerat de mulți drept un medicament banal.
Trebuie știut, însă, că nu este un preparat lipsit de riscuri. Dozele mari de paracetamol pot crea grave probleme de sănătate, care pot conduce chiar la deces.
Excesul de paracetamol poate afecta ficatul, dar pot apărea și alte efecte adverse, precum pete roșii sau vineții pe piele, grață, vărsături, diaree, felurite alergii și mâncărimi ale pielii sau chiar hematurie, adică eliminare de sânge prin urină. În cazurile severe se poate ajunge chiar până la insuficiență hepatică.
Merită menționat și că efectul său hepato-toxic este potențat de cofeină.
Mai merită menționat, apoi, că pot apărea reacții adverse la paracetamol și dacă este administrat un timp mai îndelungat.
De asemenea, aveți grijă la asocierile medicamentoase. Multe medicamente calmante au în compoziția lor și paracetamol, iar în cazul asocierii cu paracetamol crește riscul de supradozare.
Doza normală de paracetamol recomandată adulților este de un comprimat de 500 de mg de cel mult 3-4 ori pe zi.
Este obligatoriu să existe o pauză de cel puțin 4 ore între administrări. La copii, doza de paracetamol necesară este mai mică.
Pentru copiii mici există și siropuri cu paracetamol.
În cazul lor, doza se calculează în funcție de greutate și trebuie ținut cont că 5 ml de sirop conțin 120 de mg de paracetamol.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem în fiecare zi. La Radio Târgu Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.