Ghid Medical | Necesarul de iod

Publicat de Stan Lucian, 8 septembrie 2023, 17:00 / actualizat: 27 septembrie 2023, 23:07
Iodul este un element absolut necesar pentru dezvoltarea și funcționarea normal a organismului uman.
Deficiența iodului în organism provoacă importante tulburări de sănătate.
Gușă, atunci când deficiența apare la adult, și retard mintal sever dacă deficiența survine la vârsta copilăriei sau la femeia gravidă. În cazurile grave pot apărea chiar paralizie parțială, afecțiuni neurologice sau surdo-mutism.
Pentru toată viața noastră este sufficientă aproximativ o linguriță de iod. Sunt convins că vi se pare foarte puțin, nu-i așa? Numai că iodul nu poate fi stocat în organism perioade lungi de timp și, de aceea, avem nevoie de un aport constant și continuu.
Ce-i drept nu ne trebuie mult, ci doar circa 150-200 de micrograme. Altfel spus, un adult normal are nevoie de o cantitate de iod, care se cifrează la a cincea sau la a șasea parte dintr-un milligram.
În cazul femeilor însărcinate necesarul crește de aproximativ 1,5 ori , dar tot este vorba despre o cantitate infimă. Însă, infimă cum e, această cantitate trebuie să fie asigurată în fiecare zi și principala cale de a acoperi necesarul de iod ar fi alimentația.
Numai că, în multe zone din țară, solul și apele sunt sărace în iod. Din acest motiv, majoritatea produselor alimentare folosite zilnic de populația României nu pot asigura cantitatea de iod necesară organismului. În urmă cu mai mulți ani s-a luat decizia ca în țara noastră să se pună în consum doar sare iodată.
Specialiștii afirmă că un consum zilnic de 5 până la 6 grame de sare iodată ar fi sufficient pentru a suplini necesarul organismului în iod. Aceeași specialiști mai atrag, însă, atenția să nu exagerăm consumul de sare, fie ea și iodată, pentru că și acest exces este dăunător pentru sănătate, mai ales în cazul bolnavilor cardiac.
Apoi, mai trebuie spus că iodul nu este foarte stabil în sarea iodată. În cazul în care condițiile de pozitare sunt defectuoase, conținutul de iod din sare poate scădea drastic.
De asemenea, dacă sarea suferă tratament termic iodul dispare. De aceea, cel mai bine este să introducem în dieta noastră și unele produse alimentare care sunt recunoscute pentru bogăția lor în iod.
În această categorie intră peștele, mai ales cel oceanic, algele marine, produsele lactate și, în sfârșit, produsele din carne.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Stan Lucian
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem in fiecare zi. La Radio Târgu Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Tg.Mureș, pe frecvențele 102,9 FM și 98,9 FM.