Ghid Medical | Infecția cu virusul West Nile

Publicat de Stan Lucian, 4 septembrie 2023, 12:17 / actualizat: 7 septembrie 2023, 8:29
Institutului Național de Sănătate Publică a arătat în raportul său de săptămâna trecută o creștere semnificativă a cazurilor de infecție cu virusul West Nile.
Virusul West Nile (VWN) a fost identificat pentru prima dată în anul 1937 la un pacient din West Nile, Uganda (Africa), de aici și denumirea virusului.
În ultimii ani, tot mai multe țări din Europa au raportat cazuri de infecție cu virus West Nile la om pe fondul schimbărilor climatice și intensificării circulației de călători.
Virusul este transmis la oameni, în principal, prin intepătura țânțarilor infectați. El nu se transmite de la om la om. Conform OMS, in 80% din cazurile de infectie cu West Nile la om, nu apar simptome.
Doar 20% dintre persoanele infectate dezvoltă febră West Nile în forma moderată sau severă.
Potrivit CDC, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală gravă care afectează sistemul nervos central.
Este vorba despre o boală de tipul meningoencefalitei pentru care nu există vaccin sau tratament antiviral specific.
Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.
Din acest motiv autoritățile recomandă în primul rând evitarea expunerii la țânțari.
Trebuie știut că 80% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă simptome, însă este recomandată prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical în caz de febră, vărsături, cefalee intensă, dureri musculare sau erupții cutanate.
Pentru controlul acestei boli, Ministerul Sănătății le recomandă administrațiilor publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități, iar populației să continue cu măsurile de protecție împotriva infecției.
De asemenea, populația este sfătuită să continue să evite expunerea la țânțari, prin îmbrăcăminte cu mâneci și pantaloni lungi, să utlizeze substanța repelente, să monteze plase la ferestrele locuințelor, să limiteze deplasările în parcuri, păduri, în zone cu ape stătătoare.
De asemenea, să îndepărteze recipientele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer și să asigure măsuri de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem in fiecare zi. La Radio Tg.Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Tg.Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.