Ghid Medical | Factori de risc în cancerul de sân
Publicat de Stan Lucian, 3 octombrie 2023, 16:00 / actualizat: 21 ianuarie 2024, 10:42
Specialiștii susțin că, teoretic, fiecare femeie riscă, la un moment dat în viață, să facă un cancer de sân.
Aceeași specialiști sunt de acord că neoplasmul mamar nu poate fi prevenit în proporție de 100 % .
Poate fi, în schimb, depistat precoce. Iar depistarea precoce crește mult șansele de vindecare.
Însă, pentru a putea depista precoce o tumoră apărută la nivelul sânului este necesar să cunoaștem care sunt factorii de risc ce pot predispune la cancerul mamar.
Specialiștii au constatat că riscul de cancer de sân se mărește odată cu creșterea anilor.
Așadar, vârsta poate fi considerată un factor de risc independent. De asemenea, antecedentele în familie.
Cancerul de sân poate fi moștenit: riscul este cu atât mai mare cu cât mama, sora sau fiica au avut la un moment dat cancer de sân.
Cu toate acestea, potrivit statisticilor, 80% dintre cazurile de cancer de sân apar la femeile care nu au avut antecedente în familie.
Există numeroase modificări la nivelul sânului care nu sunt maligne. Între acestea modificările fibrochistice, tumorile benigne sau inflamările sânului.
Cum, însă, unele modificări sunt foarte asemănătoare cu cele din neoplasmul mamar, trebuie neapărat ca pacienta să se adreseze medicului specialist pentru a face diferența dintre o modificare benignă și una malignă.
Revenind la factorii de risc, trebuie spus că, dacă o femeie a avut menstruație înaintea vârstei de 12 ani și va avea menopauza după vârsta de 50 de ani, riscul de a face cancer mamar se mărește.
Specialiștii au explicat acest lucru prin faptul că hormonul feminine, estrogenul, are o viață mai lungă, și cu cât este mai mult expusă femeia la hormonii estrogeni, cu atât este mai mare riscul de a face cancer de sân. Apoi este important dacă o femeie a avut sau nu copii.
Dacă o femeie nu a născut niciodată înseamnă că a avut cicluri menstruale continue până la menopauză, iar acest lucru mărește și el expunerea la hormone estrogeni și prin urmare și riscul de cancer de sân.
Pe de altă parte, în timp ce nașterile la vârste tinere previn cancerul de sân, aceleași schimbări hormonale apărute după vârsta de 30 de ani pot contribui la creșterea riscului de cancer la sân.
În momentul în care o femeie constată că întrunește unul sau mai mulți factori de risc este bine, mai ales dacă a trecut de 40 de ani, să se prezinte la controale regulate.
De mare importanță este autoexaminarea sânului. Observarea oricăror modificări apărute în timp la nivelul sânului trebuie să determine femeia respective să se prezinte la un control medical de specialitate.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem în fiecare zi. La Radio Târgu Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.