Ghid Medical | Dependența de internet

Publicat de Stan Lucian, 4 octombrie 2023, 16:00 / actualizat: 29 octombrie 2023, 10:34
Fenomenul dependenței de internet sau de jocuri video este tot mai prezent pe agenda specialiștilor din domeniul psihologiei și psihiatriei.
Dacă dependența de gaming a fost deja inclusă în clasificarea internațională a maladiilor se pare că adicția de internet mai are de așteptat.
Și, totuși, un studiu publicat recent de Organizația Salvați Copiii arată că aproape o treime dintre copiii români, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, au petrecut mai puțin timp cu familia, cu prietenii sau făcând lucruri pentru școală din cauza navigării pe internet. Iar 28 % dintre ei declară că nu au reușit să reducă timpul petrecut în online.
Într-o proporție de 40% copiii spun că se întâmplă foarte des sau destul de des să navigheze fără un scop anume, iar 23%dintre ei spun că nu s-au sinmțit în largul lor când nu au avut acces la internet.
Aproape 13% dintre tineri afirmă că s-a întâmplat adesea să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a fi online.
Specialiștii atrag atenția că dependența de internet poate avea efecte negative asupra stării emoționale a copiilor și asupra performanțelor lor sociale și școlare.
Potrivit cercetătorilor americani, tinerii care petrec mai mult de 6 ore online sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, cu prietenii și profesorii și mai puțin optimiști cu privire la viitor.
O altă problemă o constituie dependența de rețele sociale. Pierderea controlului retragerea din viața social și profesională, gândurile obsesive legate de utilizarea rețelei sunt principalele simptome ale acestei adicții.
În astfel de situații preocuparea obsesivă față de rețelele sociale interferează cu activitatea de zi cu zi a celui dependent și îi diminuează performanțele la școală și la locul de muncă.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem în fiecare zi. La Radio Târgu Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.