Ghid Medical | Cum alegem legumele și fructele sănătoase

Publicat de Stan Lucian, 7 august 2024, 11:00 / actualizat: 1 octombrie 2024, 16:44
Fructele și legumele reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase.
Acestea sunt bogate în fibre, precum și în vitamine, minerale, antioxidanți și alți compuși cu rol important pentru sănătate.
Efectele pozitive ale consumului zilnic de legume și fructe sunt demonstrate de numeroase studii ştiinţifice efectuate în ultimii ani.
Numai că, în ultima perioadă, apar tot mai multe informații legate de nivelurile mari de contaminare cu pesticide sau cu alte substanțe chimice ale legumelor și fructelor care pot fi achiziționate de pe piață.
Chimicalele respective sunt concepute pentru a proteja culturile agricole împotriva dăunătorilor, cum ar fi insectele, ciupercile și buruienile. Aceste substanțe pot fi aplicate direct pe plante sau pot fi introduse în sol pentru a preveni sau combate infestările.
Specialiștii au arătat că un consum pe termen lung al unor cantități mari de pesticide poate fi asociat cu anumite probleme de sănătate, inclusiv afectarea sistemului nervos, tulburări hormonale și chiar riscuri potențiale de cancer.
Se pune atunci întrebarea cum să alegem legumele și fructele sănătoase și cum putem să le evităm pe cele care conțin multe chimicale, care ne-ar putea dăuna.
Ne spune mai multe pe această temă Lygia Alexandrescu, președintele Societății Române de Educație Nutrițională.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan