Ghid Medical | Cefalee

Publicat de Stan Lucian, 5 septembrie 2023, 12:35 / actualizat: 7 septembrie 2023, 8:28
Cred că se poate afirma, fără teama de a greși, că nu există om care să nu fi avut cel puțin o data în viață dureri de cap.
Studiile au arătat că un procentaj ridicat din populația globului suferă groaznic din pricina unor astfel de dureri. Durerile de cap sunt reflectarea unor tulburări sau leziuni din interiorul creierului sau din afara lui. În majoritatea cazurilor, suferința nu este produsă de o singură cauză.
Ea poate apărea, fie ca boală individualizată, cum este cazul migrenei, fie ca manifestare secundară unei alte maladii.
Se poate spune că niciun alt simptom al unei boli nu îmbracă așa de multe feluri de manifestare ca durerea de cap. Durerea de cap este de multe ori ea însăși un simptom al unor boli dintre cele mai diverse.
Manifestările clinice variază de la caz la caz în funcție de boala care a generat durerea.
Durerea de cap este ușor de identificat, problema principal rămânând diagnosticarea corectă a bolii care a cauzat-o. Specialiștii au stabilit că durerile de cap, numite științific și cefalalgii sau cefalee, pot fi cauzate de foarte mulți factori .
Aceștia pot fi împărțiți în două categorii. Prima este formată din boli cu localizare intracraniană. Cum este cazul encefalitei, al meningitei, epilepsiei, în tumorile cerebrale sau în contuzii ale creierului.
Cealaltă categorie o constituie bolile extracraniene. Spre exemplu sinuzita, durerile de dinți, durerile de urechi, amigdalitele, miopia, răceala, hipertensiunea, spondiloza cervicală, dureri de cap cauzate de stres sau de anemie.
Cefaleele împreună cu migrenele reprezintă cauzele cele mai numeroase pentru care oamenii cer sprijin medical. Și asta pentru că astfel de suferințe pot fi ameliorate numai printr-un tratament bine individualizat bazat pe un diagnostic precis. De aceea, dacă suferiți de dureri de cap, înainte de a vă trata singuri, mergeți la un medic specialist.
Este decizia cea mai înțeleaptă pe care o puteți lua.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem in fiecare zi. La Radio Tg.Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Tg.Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.