Ghid Medical | Abuzul de antibiotice
Publicat de Stan Lucian, 17 noiembrie 2023, 16:00 / actualizat: 21 ianuarie 2024, 10:38
Potrivit celui mai recent raport al ECDC, țara noastră se menține în top în ceea ce privește consumul de antibiotice ocupând locul al cincilea în UE.
Peste 700.000 de oameni pierd, annual, lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.
România se află pe locul al treilea între statele membre UE în ceea ce privește impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.
Când infecțiile nu mai pot fi tratate cu antibiotice de primă linie, asta înseamnă că trebuie folosite medicamente mult mai scumpe.
Pe lângă durata mai mare de tratament a bolii, de cele mai multe ori cresc atât costurile în spital, cât și povara economică exercitată asupra familiei și a societății. În încercarea de reduce și a preveni răspândirea rezistenței la antibiotice sunt necesare reglementări clare privind prescrierea și eliberarea de antibiotice, dar și de programe de educație care să se aplice publicului nespecialist, mai ales privind automedicația cu antibiotie.
Responsabilitatea consumului mare sau eronat de antibiotic nu poate fi atribuită unei singure entități.
La răspândirea acestu fenomen contribuie atât medicii prescriptori, cât și pacienții care solicită, uneori, insistent tratament cu antibiotic.
Avem câteva sute de antibiotic și combinații fixe ale acestora pentru tratarea infecțiilor cauzate de cele peste 1200 de specii bacteriene patogene diagnosticate până acum.
Din păcate, extinderea rezistenței bacteriene față de antibioticele de uz therapeutic limitează eficiența acestora.
Antibioticele trebuie să fie utilizate rational, conform recomandărilor OMS, pentru a optimiza eficacitatea terapeutică și pentru a evita amenințarea sfârșitului erei antibioticelor, care ar fi cea mai gravă criză a medicine moderne.
De asemenea, extinderea alarmantă a rezistenței bacteriene a dus la trasarea de sarcini pentru toate țările membre ONU și anume, intensificarea cercetărilor pentru descoperirea de noi antibiotice.
Este necesar ca arsenalul therapeutic antiinfecțios să fie completat permanent cu noi medicamente inovative.
De asemenea, se recomandă utilizarea rațională a antibioticelor existente, educarea profesioniștilor din sănătate, dar și a populației, în vederea utilizării judicioase a antibioticelor, doar atunci când acestea sunt neapărat necesare.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Lucian Stan
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem în fiecare zi. La Radio Târgu Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.