Ghețarii din întreaga lume se vor topi până în 2050 din cauza schimbărilor climatice

Publicat de Rotar Mirela, 3 noiembrie 2022, 09:36 / actualizat: 9 noiembrie 2022, 9:38
Unii dintre cei mai faimoși ghețari din lume, inclusiv din Dolomiții din Italia, cei din parcurile Yosemite și Yellowstone din Statele Unite, precum și cei de pe Muntele Kilimanjaro din Tanzania, se vor topi până în 2050 din cauza schimbărilor climatice, se arată într-un raport al ONU, citat de BBC.
Ei se vor topi indiferent de acțiunile lumii de combatere a schimbărilor climatice. Retragerea și dispariția ghețarilor a fost „printre cele mai dramatice dovezi că clima Pământului se încălzește”, se arată în raport.
“Sperăm că s-ar putea să greșim, dar aceasta este o știință dură”, a spus autorul principal al noului raport UNESCO, Tales Carvalho Resende. „Ghețarii sunt unul dintre indicatorii valoroși ai schimbărilor climatice, pentru că sunt vizibili. Acesta este ceva ce putem vedea de fapt întâmplându-se.”
“Pe măsură ce ghețarii continuă să se retragă într-un ritm accelerat, este posibil ca riscurile glaciare, cum ar fi inundațiile provocate de revărsarea lacurilor glaciare, să crească și să aibă consecințe dezastruoase pentru populațiile și biodiversitatea unor întregi regiuni din aval”, avertizează Tales Carvalho Resende.
UNESCO supraveghează îndeaproape 18.600 de ghețari din 50 dintre cele peste 1.000 de situri ale sale din Patrimoniul Mondial. Aceștia reprezintă aproape 10% din suprafața totală glaciară a Pământului.
În total, ghețarii a 17 situri din Patrimoniul Mondial nu vor mai exista până în 2050, spune UNESCO, pe baza unei analize a datelor satelitare realizată împreună cu Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Cea mai importantă măsură de protecție pentru a preveni retragerea majoră a ghețarilor din întreaga lume este reducerea drastică a emisiilor de carbon.
Dana Boieriu