Gestionarea defectuoasă a deșeurilor, una din cauzele creșterii populației de urși
Publicat de Stan Lucian, 11 iulie 2024, 15:01 / actualizat: 12 iulie 2024, 9:20
Este opinia expertului în biodiversitate, Domokos Csaba, de la Asociația Milvus Târgu Mureș. El pledează pentru o conduită corespunzătoare a localnicilor și turiștilor, care deseori oferă mâncare urșilor sau se pozează cu acești prădători ce devin obișnuiți cu oamenii și nu se mai tem de aceștia.
Domokos Csaba spune că nu este adeptul eliminării cu orice preț a urșilor din pădurile României:
Toată lumea vede o soluție exlusiv prin reducerea numărului de urși din România, ceea ce din punctul meu de vedere poate ajuta la rezolvarea problemei dar nicicum nu o va rezolva. Pentru că trebuie să educăm oamenii, cum să se comporte în mediul natural al ursului, trebuie să ne rezolvăm problema gestionării deșeurilor, una dintre principalele cauze care atrag urșii în interiorul localităților, și asta nu se întâmplă practic niciodată.
O altă cauză a proliferării întâlnirilor violente dintre oameni și urși este, potrivit Asociației Agent Green, refuzul Guvernului de a aplica un ordin de ministru al Mediului dat cu șase ani în urmă.
Avocata Cătălina Rădulescu, reprezentantul Agent Green acuză Executivul că este influențat de vânători care își doresc cote de vânat, ca la alte specii:
În România, Guvernul este influențat de vânători și refuză să pună în aplicare Ordinul 625 din 2018, un set de măsuri pentru a asigura mâncarea urșilor în pădure, dar mâncare naturală nu dus de om acolo, împiedicarea culegerii excesive a culegerii ciupercilor și a fructelor de pădure. Apoi, măsuri care să prevină intrarea ursului în comunități, de exemplu înlăturarea pomilor fructiferi de pe spațiile publice, niște tomberoane specializate, precum și o serie de măsuri de verificare a unor comitete organizate din specialiști care să aibă grijă de exemplarele agresive, nu prin impușcare, aceasta fiind ultima măsură posibilă.
Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale, în ultimii 4 ani, cu excepția perioadei pandemiei, au crescut constant apelurile la numărul de urgență 112, care raportau prezența urșilor și posibile atacuri.
Astfel, au fost înregistrate peste 1.500 apeluri în 2019, aproape 1.800 în 2020, au bătut recordul cu peste 6 mii în 2021, apoi au fost peste 3.400 apeluri în 2022, iar numai în primul semestru al acestui an s-au înregistrat aproape 2.300 de apeluri telefonice la 112.
Autor: Valeriu Russu