George Banu, o nouă carte despre Cehov
Publicat de radiomures, 12 aprilie 2017, 09:21
Editura Nemira în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu pregătește versiunea în limba română a volumului „Cehov” de George Banu. Lucrarea a apărut anul trecut în Franța și este tradusă de Vlad Russo. Va fi lansată în luna iunie,în cadrul Festivalului de la Sibiu (9-18 iunie 2017).
Profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle –Paris, teatrologul a mai scris despre universul cehovian în jurnalul de spectator „Livada de vișini, teatrul nostru” („Notre Théâtre. La Cerisaie”). Este cartea despre care vorbește cu drag, de fiecare dată, asemenea marilor întâlniri prilejuite de montările cu „Livada”, „Pescărușul”, „Unchiul Vanea”. S-a întâmplat și în anul de grație 2013 când a fost invitat de Universitatea „Petru Maior” pentru a îmbrăca haina distincției Doctor Honoris Causa. Iată un fragment din alocuțiunea rostită atunci la Tg. Mureș de George Banu:
Să nu uităm că, ani de zile, Cehov a fost desconsiderat de cultura oficială rusă. În anii 20, 30 era considerat „autor burghez”, apoi în Franța autor „prea rus” „inaccesibil gustului francez”. Pentru mine Cehov a fost un fel de „partener”; dacă Peter Brook a însemnat experiența teatrului viu, deschis, Cehov a însemnat experiența unui autor al îndoielii – privind de foarte aproape (aproape nu de scenă ci aproape de real) privind lumea din această perspectivă. Cehov nu a vrut să picteze lumea, a vrut să picteze oamenii și de aceea cartea pe care am scris-o „Livada de vișini, teatrul nostru” este într-un fel una parabolică, pentru că noi, oamenii de teatru, suntem astăzi puși în situația de a ne confrunta cu amenințările ce apasă asupra Teatrului, asupra acestei practici milenare care nu va dispărea (evident), dar care este profund diminuată, care devine minoritară. Atunci când am fost asistent, la Institutul de Teatru, foarte tânăr, la București, m-a șocat o frază din „Unchiul Vanea”. Unchiul Vanea spune așa: „- Serebriakov! Scrie lucruri pe care intelectiualii le știu deja și care pe proști nu îi interesează!”. Dacă analizați această frază teribilă, ea spune de fapt să ne temem de eșecuri.”
Întâlnirea lui George Banu cu lumea lui Cehov a început la „librăria din colț”, în Buzăul natal și continuă și astăzi la…Paris, Londra, în lumea largă. Este o poveste materializată în „Livada de vișini, teatrul nostru” și în noul album „Cehov” publicat în Colecția Yorick a Editurii Nemira în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
Margareta Pușcaș/Evelina Racoțean