Gata cu stresul pentru cei care nu știu găti!
Publicat de Corina Muntean, 9 februarie 2021, 08:48
Soluția vine din Singapore, unde cercetătorii au dezvoltat un sistem ce permite obținerea rapidă de preparate numai bune de consumat, folosind o imprimantă 3D.
Bucătăria viitorului se bazează pe imprimarea 3D. Dispozitivul care azi utilizează, de regulă, drept materie primă rășini, a fost adaptat de cercetătorii din Singapore pentru a folosi legume proaspete sau congelate. Denumite „food inks”, produsele rezultate sunt de fapt piureuri de legume în formă lichidă sau semi-solidă, extrudate direct pe farfurie de imprimanta 3D. Scopul este de a da preparatului o formă mai atractivă și un aspect mai apetisant, fără ca ingredientele să-și piardă din valoarea lor nutrițională și din aromă.
Pentru început, noua imprimantă 3D va ajuta la prepararea mâncării pentru pacienții internați într-un spital din Singapore, însă conceptul ar putea fi extins pentru obținerea de preparate la scară industrială, folosind ingrediente mai variate.
Meniurile bazate exclusiv pe alimente în formă de piure sunt de obicei servite pacienților care suferă de dificultăți la înghițire, cu disfagie. În mod tradițional, pentru a prezenta mâncarea într-un mod mai apetisant sunt folosite matrițe din silicon pentru modelare, fapt ce implică atenție sporită la manevrarea produsului și depozitare, dar și costuri. Principalul obstacol rămâne însă formularea așa numitelor „food inks” într-un mod care să evite modificarea gustului, prin adăugarea de aditivi și coloranți în exces. Deocamdată, legumele sunt printre puținele ingrediente care pot fi folosite ca atare. Pentru a depăși această provocare, echipa de cercetare a explorat diferite combinații de legume proaspete și congelate pentru a face cernelurile alimentare mai stabile.
Oricum, Gladys Wong, co-investigator și dietetician la spitalul KTPH din Singapore, consideră că imprimarea alimentelor 3D este mai mult decât o noutate. Ea va fi o abordare viabilă în viitorul apropiat, în furnizarea de hrană pentru pacienții vârstnici, care se vor putea bucura de o experiență culinară prezentabilă și plăcută vizual.
Cred că ne putem aștepta, în câțiva ani, ca bucătăriile noaste să primească spre utilizare aceste mici imprimante 3D alimentare, care să ne pregătească piureul de la prânz, pe măsură ce lumea o ia tot mai mult la goană după noile tehnologii.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, în fiecare zi de marți, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM – Borsec și online pe www.radiomures.ro.
sursa: Agerpres