Garda forestieră confirmă raportul Greenpeace privind tăierile ilegale de copaci

Publicat de Corina Muntean, 17 septembrie 2018, 15:20 / actualizat: 17 septembrie 2018, 17:29
Șeful Gărzii Forestiere Brașov, Cristian Ignat, a explicat că pe lângă pădurile aflate în administrarea direcțiilor silvice, și a celor private, apar și la suprafețe care nu sunt administrate, și care trebuie, și ele, luate în evidență.
Astăzi a avut loc la Brașov o ședință a inspectorilor din subordinea Gărzii zonale forestiere, respectiv Sibiu, Brașov, Mureș, Harghita și Covasna, fiind stabilite măsurile privind tăierile ilegale de lemne pe timpul sezonului rece.
Astfel se vor semna protocoale între gărzile forestiere județene, Poliție, jandarmerie, privind acțiunile comune ce vor fi realizate în perioada următoare, a precizat Cristian Ignat:
Am verificat informațiile oferite de acest ONG, și coincid cu datele pe care loe furnizăm noi din memorial de pază, transmis la nivel național. Se pare că aceste cantități de material lemnos tăiate ilegal provin în special din inspecțiile din inspecțiile făcute de Garda Forestieră, dar și din raportările privind situațiile în care am preluat suprafețe în pază. Și cu ocazia preluării, se fac controale, astfel apar volume care în mod normal nu apăreau în această raportare.”
Direcția Silvică Mureș susține că 80 la sută din tăierile ilegale din județ sunt la lemne de calitate inferioară, iar începând din partea a doua a anului trecut, fenomenul s-a redus cu peste 50 la sută.
Șeful compartimentului de pază al Direcției, Valentin Năstăsescu precizează că instituția administrează 80 la sută din pădurile județului, neexistând date privind furtul de lemne pe sprafețele aflate în administrarea a trei ocoale private:
Au fost constatate, în anul 2017 un număr de 1284 de contravenții și 37 de infracțiuni, ceea ce reprezintă trei cazuri pe zi cu un volum mediu de 5 metri cubi. Din semestrul II al anului 2017 s-a identificat o scădere a volumului de material lemnos care se taie ilegal, cu 51 la sută, iar cea mai mare parte este lemn de foc, lemn de calitate inferioară.”
Anul trecut, ca şi în 2016, cele mai multe cazuri de furturi de lemne au fost identificate, în judeţele Mureş – 1.511 cazuri (12%), Braşov – 762 de cazuri (6%) şi Olt – 730 de cazuri (6%).
Conform raportului Greenpeace, numărul cazurilor de tăieri ilegale de copaci a crescut anul trecut, faţă de 2016, cu 32 de procente iar valoarea prejudiciului a ajuns la aproape 42 milioane lei, cu aproape 6% mai mult decât în anul anterior.
Valeriu Russu