Galeria personalităţilor neamului românesc de la Sărmaşu ar putea fi înscrisă în Guinness Book

Publicat de MIRELA ROTAR, 11 ianuarie 2022, 10:16 / actualizat: 11 ianuarie 2022, 14:00
Demers cultural inedit în orașul mureșean Sărmașu, unde la biserica din Dealul Comorii se află 39 de busturi realizate de sculptorul Ioan Astăluş.
Statuile impresionează nu doar prin număr ci și prin diversitatea de personalități istorice, culturale, artistice, religioase pe care le înfățișează. Ele au fost realizate cu scopul de a oferi cunoștințe temeinice despre istoria românilor tuturor vizitatorilor și tinerilor care participă la tabere în incinta lăcașului de cult.
Preotul ortodox Ilie Bucur își dorește să completeze grupul statuar cu încă cel puțin 20 de piese și să propună ansamblul pentru înscrierea în Cartea Recordurilor:
Făceam în fiecare vară câte 3, 4, 5 tabere cu elevii și am constatat că au mari lacune, adică pierdere de memorie în ceea ce privește istoria și am ridicat prima statuie a Sfântului Constantin Brâncoveanu,… cu Burebista, cu Decebal, continuăm cu Ștefan cel Mare, cu Mihai Viteazul cu Tudor Valdimirescu, oamenii mari ai acestei țări din care să învățăm ceva.
Cele 39 de sculpturi întruchipează artişti români şi personalităţi istorice de pe meleagurile autohtone şi reprezintă cel mai mare ansamblu sculptural realizat de un singur artist. Autorul statuilor este sculptorul Ioan Astăluș, care a început proiectul în anul 2014 și este pregătit să continue proiectul cu busturi de la poartă până la biserică:
Ceea ce vedem aici nu e altceva decât o recompensă memoriei unor mari personalități de vază ale culturii poporului român. Nu întâmplător se numește sanctuarul românilor. Ca vârf de lance este părintele Arsenie Boca, Ecaterina Teodoroiu și vom continua cu 28 de busturi de pe Golgota românilor, unde să-i punem pe cei care au avut de suferit în toate regimurile totalitare.
Ghid al ineditei galerii de sculptură este profesorul de istorie Costel Neacşu, de la Liceul Teoretic ‘Samuil Micu’ din Sărmaşu:
Ne aflăm la întretăierea a trei județe Cluj, Mureș și Bistrița, într-un loc în care părintele Ilie a făcut din Sărmașu un al 2-lea Târgu-Jiu. Și sunt persoana care are puțină răbdare să prezinte celor care vin fiecare bust… îmi trebuie cam 2 ore. Ascultă cu atenție, sunt înmărmuriți, adică nu le vine să creadă, sunt diferite emoții ….(vox)
Preotul Ilie Bucur de la Mănăstirea Sfântul Mina din Sărmaşu şi artistul plastic Ioan Astăluş au anunţat deja că au început demersurile pentru înscrierea în Guinness Book a galeriei marilor personalităţi ale neamului românesc din incinta aşezământului monahal.