Gala ”Topul Firmelor”, la Sfântu Gheorghe
Publicat de Corina Muntean, 24 septembrie 2024, 11:38
Economia scârțâie tot mai tare în jud. Covasna, unde șomajul a fost alimentat de câteva sute de disponibilizări în ultimele luni. Cu toate acestea, firmele aflate pe profit vor sărbători performanețe într-un cadru oficial, în octombrie, la gala Topul firmelor.
Cele mai performante întreprinderi din judeţul Covasna vor fi premiate în 24 octombrie de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI ) în cadrul galei ”Topul Firmelor”, ce va avea loc la Sfântu Gheorghe.
Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras a declarat că topul a fost întocmit pe baza bilanţurilor de anul trecut, în funcţie de domeniul de activitate, de mărimea firmelor şi pe baza a câtorva indicatori principali, cum ar fi cifra de afaceri, profitul şi numărul de angajaţi.
Conform informațiilor colectate de Camera de Comerț și Industrie Covasna, pentru anul 2023 și-au depus bilanţurile un număr de 5.472 de firme, cu 28 mai multe decât anul precedent, însă doi dintre cei trei indicatori, respectiv cifra de afaceri totală şi profitul brut, au fost mai mici decât în 2022, cu 2,40%, respectiv 9,50%. În schimb, numărul de angajaţi din sectorul privat a înregistrat o creştere de aproape 1%, în ciuda faptului că două firme din domeniul textil au făcut disponibilizări.
Edler Andras susține că această descreştere a profitului brut indică o problemă reală cu care se confruntă majoritatea firmelor şi nu numai din judeţul Covasna. Explicaţiile sunt legate în mare parte de creşterea explozivă a cheltuielilor cu forţa de muncă, o creştere de 14% faţă de anul 2022, în condiţiile în care numărul de salariaţi a crescut cu numai 1%, salt care, în lipsa unei creşteri reale a afacerilor, este finanţat în detrimentul profitului, a declarat președintele Camerei de Comerț Covasna. Economia judeţului Covasna, este dominată în 2023 de industrie cu 38,42% din totalul cifrei de afaceri, urmată de Comerţ (30,74%), Servicii (14,81%), Construcţii, Agricultură, silvicultură, pescuit, Turism, Cercetare-deavoltare şi high-tech, sub 10%.
Peste 90 % din firmele covăsnene sunt încadrate la capitolul microîntreprinderi, 8,2% la întreprinderi mici și 1,13 % la întreprinderi mijlocii. Sunt doar 10 întreprinderi mari și doar una foarte mare. Cea mai performantă firmă din județ este Fabrica de lapte Brașov SA, cu sediul social în Baraolt, care a avut în 2023 o cifră de afaceri de peste 827 de milioane lei, un profit brut de peste 77 de milioane și 477 de salariați. Cel mai mare angajator este la ora actuală Productie Zarah Moden SRL din Târgu Secuiesc cu 1165 de salariați și o cifră de afceri de 153 de milioane de lei conform bilanțului din 2023.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.