Furtul de la muzeul din Olanda a produs mai multe reacţii în mediul muzeal din România

Publicat de Stan Lucian, 27 ianuarie 2025, 14:37
Preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor este ferm convins că procedurile de securitate au fost respectate atât de muzeografii olandezi, cât şi de cei din România.
Pe de altă parte, Muzeul Naţional Brukenthal va fi închis zilele acestea în încercarea de a atrage atenţia asupra importanţei protejării patrimoniului cultural naţional.
Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Ciprian Ștefan, care este și managerul Muzeului Astra din Sibiu, susține că muzeul din Olanda, din care s-au furat cele patru piese din tezaurul dacic, este mult mai dotat decât orice muzeu din România.
Ciprian Ştefan:
„De ce nu se fac expoziții de acest nivel în România? Pentru că infrastructura din România, din păcate, nu duce așa ceva. Muzeul din Olanda este probabil de 10 ori mai dotat decât orice muzeu național din România. Au fost făcute investiții majore în ultimii ani și au adus niște expoziții de anvergură, inclusiv acei soldaţi de teracotă din China și nu numai. Sunt ferm convins că la ei toate procedurile de securitate au fost întru totul respectate, la fel cum și colegii noștri din România au avut grijă ca aceste proceduri să fie respectate, pentru că este ca un fel de biblie pentru noi, oamenii de muzee, să respectăm patrimoniul și să respectăm procedurile.”
Pe de altă parte, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România atrage atenția asupra nevoii de finanțare pentru protejarea patrimoniului național. Acesta susține că, potrivit unor informații, Ministerul Finanțelor intenționează să reducă fondurile alocate în acest sens, lucru care va afecta și mai mult starea patrimoniului național.
Tot ca reacție la furtul din Olanda, conducerea Muzeului Național Brukental din Sibiu, cel mai vechi muzeu din România, a decis să țină închise toate sediile instituției până vineri, într-o campanie intitulată „Şi tu ai fost jefuit! Muzeele contează!”.
În aceste zile, muzeul va găzdui o serie de discuții focalizate pe problemele de securitate și siguranța patrimoniului și vor fi realizate informări în mediul online pentru conștientizarea publicului asupra importanței patrimoniului cultural și muzeelor.
În anul 1968, la Muzeul Bruckental din Sibiu a avut loc cel mai mare furt de operă de artă din România. Atunci, opt tablouri de mare valoare au fost furate. Doar patru dintre ele au fost recuperate după 30 de ani, găsite în Statele Unite ale Americii, însă hoții nu au fost prinși nici până în ziua de astăzi
Sursa: RRA