Fumatul și poluarea, responsabile pentru BPOC
Publicat de Rotar Mirela, 20 noiembrie 2024, 12:34
Peste un milion de români suferă de Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică (BPOC), atenționează specialiștii astăzi, când este marcată la nivel mondial Ziua BPOC.
Pneumologii spun că această afecțiune nu dă simptome la debutul ei, abia mai târziu apare tusea cu expectorație și dispneea la efort. În timp, poate face pacientul dependent de un concentrator de oxigen.
Numărul exact al îmbolnăvirilor nu se cunoaște deoarece autoritățile române încă nu au finalizat registrele de boli cronice.
Fumătorii ar trebui anual să facă o spirometrie, analiza care determină capacitatea plămânului, precizează pentru Radio Tg.Mureș medicul primar pneumolog din Târgu Mureș, Corina Mărginean:
,,Bronhopneumopatia Obstructivă este o boală care recunoaște ca și factori de risc principali fumatul în primul rând. 85-90% dintre fumători dezvoltă în timp această boală dar și expunerea la fumatul pasiv. La același nivel de periculozitate ca și fumatul se situează poluarea atmosferică care este din ce în ce mai răspândită, ca oraș, Târgu Mureșul nefiind considerat, la nivelul Românie,i un oraș foarte curat, ci dimpotrivă, un oraș în care aerul este destul de poluat.”
Pe de altă parte, mâine este marcată Ziua Națională fără Fumat, o boală care determină o mare parte a bolilor pulmonare, mai spune medicul Corina Mărginean:
,,A treia joi din luna noiembrie a fiecărui an este dedicată discutării în amănunțime a problematicii legate de fumat. Din păcate, fumatul cunoaște în România niveluri destul de ridicate, chiar dacă ele sunt în scădere în ultimii ani. Se observă, în schimb, mai ales la populația tânără, o schimbare de la fumatul de țigarete obișnuite către țigara electronică. Aceste dispozitive, să știți că sunt la fel de periculoase ca și țigările obișnuite.”
În România, peste 10% din populație, adică 2,3 milioane de oameni suferă de o boală respiratorie, cele mai importante și frecvente fiind BPOC-ul, cancerul pulmonar și astmul, arată datele Societății Române de Pneumologie.
În anul 2021, potrivit celei mai recente centralizări, 81.000 de decese au fost atribuite acestor afecțiuni.
Autor: Cristina Bulbescu