Fructele şi legumele lipicioase sunt tratate cu difenoli
Publicat de Rotar Mirela, 4 aprilie 2023, 10:32
Evitarea organismelor modificate genetic din fructe şi legume este imposibilă, dar putem elimina pesticidele din acestea, înainte de consum. Dacă fructele şi legumele sunt lipicioase, acest lucru înseamnă că au fost tratate cu difenoli, pentru a le menţine proaspete mai mult timp, avertizează specialiştii în toxicologie. Experţii recomandă curăţarea tuturor fructelor, cum ar fi pere, mere, piersici, înainte de consum.
În cazul cartofilor, toţi nitraţii sunt colectaţi sub coajă şi în miez. Prin urmare, este necesar să aruncăm prima apă după ce încep să fiarbă. Cele mai multe substanţe chimice sunt eliberate în timpul gătirii, dar dispar într-o măsură mai mică în timpul prăjirii. Primele frunze ale verzei se curăţă şi se aruncă, pentru a îndepărta nitraţii cât mai mult posibil.
Castraveţii „curaţi” din punct de vedere ecologic trebuie să aibă o culoare verde-iarbă. Dacă sunt de culoare verde închis, atunci au fost trataţi cu nitraţi şi trebuie curăţaţi de coajă. La fel se procedează cu dovleceii şi vinetele, care trebuie tăiate pe lungime şi în zona din jurul cotorului, pentru că aici se acumulează majoritatea fertilizanţilor cu care legumele sunt tratate în sere toamna şi iarna. Salata verde, pătrunjelul, mărarul şi alte verdeţuri trebuie curăţate şi ţinute în apă rece o oră înainte de consum.
Cu cât coaja roşiilor este mai groasă, cu atât acestea conţin mai multe substanţe chimice. Roşiile de culoare portocaliu-roşiatică trebuie evitate. Miezul alb şi venele albicioase din interiorul legumei sunt un semnal de conţinut ridicat de nitraţi.
În Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, preparatul difenol este interzis din cauza proprietăţilor sale puternic cancerigene şi alergene, dar cu toate acestea, există producători care îl folosesc pentru a păstra prospeţimea produselor lor.
Sursa: RADOR