Fructele de pădure românești, delicatese pentru români
Publicat de Corina Muntean, 23 iulie 2018, 15:41
Fenomenul este tot mai vizibil în ultimii zece ani. Cauzele sunt multiple, spun specialiștii: piața liberă, care reglează prețurile, dar și faptul că statul deține tot mai puține păduri.
Președintele Federației Naționale a Agricultorilor, Viorel Matei, crede că cei care culeg, depozitează și valorifică fructe de pădure ar trebui stimulați, prin legi specifice, pentru a face față concurenței.
Importatorii preferă să achiziționeze fructele de pădure de la țările mai apropiate, Polonia, Slovenia, pentru că transportul e mai ieftin. Apoi, își fac stocuri pe 2-3 ani, congelând fructele de pădure românești, mai spune Viorel Matei:
Oferta este mică la intern, pentru că preferăm să cumpărăm un produs neautorizat sau să luăm congelate din magazine. În schimb, europenii, care au o cultură a alimentației mult mai dezvoltată, știu ce este sănătos și plătesc. Dacă vrem să folosim în țară aceste produse, ar trebui să stimulăm pe cei care achiziționează, depozitează și recoltează. Nu poți da românului cu sila ceea ce este bun, pentru că aceasta e cultura noastră.”
Direcția Silvică Mureș vrea să achiziționeze anul acesta 67 de tone de afine, cătină și măceșe. Cea mai mare parte din producția de fructe de pădure din județ vine însă de la proprietarii de păduri administrate privat, interesați să le valorifice în țările europene, cu un preț mai mare.
Așa se explică exportul masiv de marfă și lipsa delicioaselor produse românești din magazinele mari, spune directorul tehnic, Călin Puchianu:
Noi, anul acesta avem un program de 67 de tone, afine, cătină și măceșe. În general, prețurile se cam păstrează, sunt mici variații plus-minus de la an la an, funcție de cererea pieței. Deocamdată ne-am ocupat de partea de afine, unde prețul e în jur de 2000 euro tona, în general spre piața vestică, de obicei Germania. Într-adevăr scade de la an la an producția, asta depinde de fructificație. Prețul de achiziți este de cam 7,50 kilogramul la afine.”
Și culegătorii de fructe de pădure sunt tot mai puţini. Oamenii preferă ajutorul social sau fură fructele şi le vând la marginea drumului.
Valeriu Russu