Freak Out! FILMBOX
Publicat de radiomures, 4 aprilie 2017, 09:31
Un film documentar, văzut în 2014 la Sibiu, la festivalul Astra Film Fest, la secțiunea ”Comune, Comunități, Utopii și Practici”.
O secțiune foarte interesantă, propusă la ediția din acel an a festivalului de film documentar, cu o selecție excelentă, cu discuții bazate pe câteva exemple inspirate din viața celor ce au făcut un pas în afara societății convenționale.
Au fost câteva filme foarte interesante, posibile răspunsuri la întrebarea “sunt comunitățile create pe baza unor principii utopice, un laborator uman experimental, pot oare comunitățile utopice să fie o alternativă reală sau cât pot ele să reziste în timp?”.
Cu siguranță că mulți dintre noi ne-am gândit să ieșim din sistemul societății post moderne, să ne întoarcem la natură, să ne delimităm de spațiul acesta de beton și sticlă, de cartierele suprapopulate ale orașelor, să ne retragem undeva departe de societatea condusă după anuite planuri și principii.
Freak Out! este un film regizat de Carl Javér, născut în 1972, regizor și redactor la mai multe filme documentare.
Filmul Freak Out!, sau Ciudații, este o coproducție Norvegia – Danemarca – Germania –Suedia. A fost realizat în 2014 și este vorba despre prima comunitate hippie care a luat naștere cu mult înainte de anii 60. Eram tentați să credem că anii 60 sunt borna chilometrică de la care a plecat mișcarea flower- power și toate derivatele ei de după aceea. Ei bine, nu e deloc așa. Un grup de gânditori radicali au înființat o astfel de comună/ comunitate, la Ascona, în Elveția, gândind pentru ei o lume care să funcționeze pe principiul libertății, al creativității, al comuniunii cu natura, etc.
Vedem, însă, în acest film ce impedimente au trebuit depășite, ce s-a întâmplat cu ei pe parcursul a douăzeci, treizeci de ani, poate chiar mai mult după aceea.
Sunt imagini superbe, povestea este minunat spusă de regizorul Carl Javér,filmul mai are, pe deasupra, ca ingredient foarte important, niște rare și minunate fotografii de arhivă din acea perioadă.
Diana Gherendi/ Evelina Racoțean