Fraude cu certificate şi adeverinţe de vaccinare
Publicat de Corina Muntean, 6 noiembrie 2021, 11:27
Puţin peste 45 de mii de persoane au primit în 24 de ore prima doză a unui vaccin anti COVID 19 sau serul în doză unică, iar autorităţile au în lucru peste 360 de dosare penale privind posibile fraude cu certificate şi adeverinţe de vaccinare. Sunt cercetate aproape 900 de persoane.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a prezentat ieri una dintre situaţiile care au ridicat suspiciuni:
Dosarul a fost întocmit după ce mai multe persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara cu simptomatologie gravă de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și au arătat la internare certificate de vaccinare, dar au recunoscut ulterior în fața cadrelor medicale că de fapt nu s-au vaccinat. În urma perchezițiilor efectuate în mai multe localități din Timiș, Mehedinți şi Gorj au fost descoperite înscrisuri relevante în cauză și au fost ridicate medii de stocare și sisteme informatice. De asemenea, au fost puse în executare opt mandate de aducere. Polițiștii au reținut un bărbat pentru 24 de ore, iar Judecătoria Timișoara a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile pentru fals intelectual, uz de fals, fals informatic și zădărnicire a combaterii bolilor.
Dezvăluirea unor astfel de practici salvează vieţi – atrage atenţia şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. El a explicat că această metodă, denumită „vaccinarea la chiuvetă”, face ca autorităţile medicale să nu poată garanta că toate persoanele care decedează fiind înregistrate oficial ca vaccinate anti-COVID-19 chiar au dozele administrate, dar este foarte important ca – dacă se infectează – să fie sincere.
Raed Arafat:
Poate o parte sunt vaccinate real și o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm, nu avem cum să-l stabilim decât dacă persoana spune că de fapt ea nu a fost vaccinată real, care ar fi în folosul ei măcar în perioada tratamentului să spună acest lucru, pentru că poate că medicul altfel ia în considerare riscurile pentru persoana respectivă, pentru că știți bine că o persoană vaccinată care face boala riscul să evolueze către o formă gravă este mult, mult mai mic decât o persoană nevaccinată. Și asta poate să alcătuiască anumite diferențieri pentru indicația de aplicare a unor tratamente.
Raed Arafat a subliniat că situația din spitale va fi dificilă și în următoarele săptămâni, iar numărul deceselor asociate infectării cu SARS-COV-2 va fi ridicat. De altfel, România continuă să primească ajutor extern pentru a gestiona criza sanitară. La acest sfârșit de săptămână alți patru pacienți cu forme severe de COVID-19 sunt transferați în Cehia și Danemarca, iar din Israel vine o echipă de specialiști care au fost implicați în gestionarea valurilor epidemice din țara lor. Ieri au fost anunțate aproape 8.300 de noi infectări, peste 19.000 de pacienți cu COVID sunt internați în unitățile medicale din întreaga țară, iar la terapie intensivă, unde toate locurile sunt ocupate, primesc îngrijirii aproape 1.880 de oameni. În privința deceselor ieri au fost anunțate 463 în 24 de ore, iar numărul total de la începutul epidemiei în țara noastră a trecut de 50.000.