Fostele cabane de vânătoare din Mureș și Harghita, la mare căutare în pandemie

Publicat de Corina Muntean, 21 iulie 2021, 11:09 / actualizat: 28 iulie 2021, 17:16
În județul Mureș sunt trei cabane utilizate în trecut pentru vânătoare și care acum au intrat în circuitul turistic.
Acestea au fost cel mai mult solicitate anul trecut, când era limitată circulația turiștilor, iar vara aceasta deja sunt ocupate până la mijlocul lunii august.
De regulă, se închiriază întreaga cabană pentru un grup de turiști, precizează șeful Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig:
Pe site-ul Direcției se pot închiria online sau dacă nu, printr-o cerere depusă la Direcția Silvică Mureș. Noi avem trei cabane, pe Valea Gurghiului la Fâncel și la Lăpușna iar pe Valea Mureșului Cabana de la Sălard. De regulă, în week-enduri sunt solicitate dar acum pe perioada de vacanță, și în timpul săptămânii. În rest, în timpul anului, mai mult la sfârșit de săptămână. Trebuie închiriată toată cabana la capacitatea ei și tot week-endul. De exemplu, la Lăpușna sunt 4 camere. Acolo e în jur de 700 de lei pe week-end.
Direcția Silvică Harghita are 7 cabane utilizate în trecut pentru vânătoare și care acum sunt clasificate la 3 margarete. Tariful maxim pentru o cameră dublă cu baie este de 150 de lei pe noapte.
Anul trecut a fost cea mai mare afluență de turiști și la cabanele din Harghita, iar vara aceasta deja sunt ocupate toate week-endurile.
Turiștii nu caută condiții deosebite de cazare la fostele cabane de vânătoare, ci vin pentru peisaj, spune șeful Direcției Silvice Harghita, Cătălin Mutică. Acesta îi asigură pe turiști că animalele sălbatice nu au reprezentat până acum o amenințare în aceste locații:
Anul trecut am avut anul cel mai bun referitor la cazarea în cabanele noastre. Pentru noi a fost ceva inedit să ai un grad de ocupare foarte mare, deci toate week-endurile ocupate și chiar și în timpul săptămânii au fost săptămâni întregi ocupate integral. Anul acesta nu este aceeași afluență de turiști dar, în continuare, pe perioada toate week-endurile sunt ocupate. Noi vindem liniștea din pădure pentru că oamenii nu vin neapărat pentru cabanele în sine, ci pentru peisaj, pentru liniște, pentru locație… Culmea este că nu am avut nici un incident cu turiștii niciodată, deși sunt mult mai izolate decât anumite hoteluri din stațiuni unde vin urșii…
Fostele cabane de vânătoare deschise circuitului turistic sunt Ivo și Vârful Mădăraș, gestionate de Ocolul Silvic Homorod, Hurducaș ce aparține de OS Toplița, Bistricioara – Borsec, Tisașu și Lacu Roșu ce aparțin de Tulgheș și cabana Mădăraș din apropierea localității cu același nume, administrată de OS Miercurea Ciuc.
Cristina Bulbescu