Fosta fabrică de cărămizi din Tg.-Mureş ar putea depozita deşeuri inerte timp de 50 de ani
Publicat de radiomures, 5 februarie 2016, 12:20
Primarul municipiului, Dorin Florea, s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu secretarul de stat din Ministerului Mediului, Viorel Lascu, pentru a-i prezenta proiectele oraşului ce au nevoie de avize de mediu.
Primarul a pus accent pe proiectul prin care municipalitatea doreşte transformarea fostei Fabrici de Cărămidă într-un punct de procesare şi depozitare a deşeurilor rezultate din construcţii. Terenurile fabricii aparţin, teoretic, administraţiei locale, dar au fost date în concesiune de Ministerul Mediului până în anul 2020.
Dorin Florea doreşte ca această concesiune să fie reziliată deoarece în zonă nu se derulează nicio activitate:
CAP Mureşeni, aşa figurează şi acum, dar conform Legii 1 toate terenurile aparţinătoare CAP-urilor au trecut prin decretul lui Iliescu sub tutela autorităţilor locale. Din păcate, nu s-a dus până la final. Ei au zis, nu, trece la Agenţia pentru Resurse Minerale care încasează nişte bani de ani de zile, este concesionată pe 25 de ani, dar nu se mai întâmplă nimic, în loc să facă o analiză patrimonială, să spună nu avem nevoie, este în paragină, este abandonată şi o transferăm la Primărie. Eu vreau să o iau aşa abandonată.”
Primarul Dorin Florea spune că, dacă Ministerul Mediului va da aviz viitorului depozit, ar putea asigura atât procesarea şi valorificarea materialelor rezultate din demolări, cât şi depozitarea deşeurilor pentru o perioadă de 50 de ani:
Am cerut aviz de la Mediu, domnule, dacă o preluăm, ne dai aviz să facem un studiu şi să demarăm depunerea deşeurilor inerte. Deci, îmi procesez lemnul, îmi procesez plasticul, le valorific şi restul se depune ordonat iar jos fac un depozit unde pot depune ordonat. E gata în 3 ani, 4, 5 ani. Pot depozita acolo gunoaie inerte cel puţin 50 de ani.”
Primarul spune că a primit asigurări din partea reprezentantului Ministerului că se încearcă găsirea unei soluții.
Sanda Viţelar
Foto: RTM