Fost absolvent al Colegiului Agricol din Târgu Mureș, model pentru actualii elevi
Publicat de Corina Muntean, 25 februarie 2019, 18:30
Este vorba despre Nicu Bumb, cel care a făcut cunoscute lumii produsele lactate românești de la Ibănești.
Nicu Bumb le-a vorbit astăzi participanților la proiectul ”Agricultura și comunitatea mea” , ocazie cu care elevii și-au prezentat ideile de afaceri.
Acesta îi sfătuiește pe părinți să își înscrie copiii la liceele tehnologice, care spre deosebire de cele teoretice, le oferă șanse mai mari pentru un loc de muncă.
Nicu Bumb:
Chiar rog copiii să urmeze un liceu industrial, fiindcă la absolvire vor avea cu siguranță locuri de muncă. Păi termini un liceu care nu-și oferă nimic, care dac nu faci o facultate și dacă nu te implici rămâi fără un loc de muncă. Însă la liceele agricole, liceele tehnologice, dacă te implici pe perioada celor 4 ani de zile, sunt mulți antreprenori în domeniile agriculturii, zootehniei și industriei alimentare care caută forță de muncă, pentru că părinții nu-și trimit copilul la liceu tehnologic, la profesională. Singura noastră șansă de a reuși pe piață sunt agricultura, zootehnia și industria alimentară, altceva nu mai avem, totul e vândut.”
Absolvent în anul 2000 al liceului agricol de la Tg. Mureș ca tehnician veterinar, Nicu Bumb a absolvit Facultatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară de la Cluj-Napoca, specialitatea controlul alimentelor.
S-a angajat apoi la Jabenița, la o unitatate de procesare a laptelui, după care a ajuns la firma de la Ibănești, unde este inginer șef.
Acolo a reușit, cu trei ani în urmă, să certifice primul produs românesc cu denumire de origine protejată la nivel european, ”Telemeaua de Ibănești”, iar anul trecut a certificat primele trei produse montane la nivel mondial, respectiv cașcavalul, smântâna și urda de Ibănești, cu trasabilitate 100% din zona montană.
Valeriu Russu