Fosilele din „Leagănul Omenirii” ar putea fi mai vechi decât se crede

Publicat de Rotar Mirela, 2 iulie 2022, 11:14 / actualizat: 20 iulie 2022, 22:17
Fosilele primilor strămoși ai oamenilor găsite în peșterile din Africa de Sud ar putea fi cu 1 milion de ani mai vechi decât se credea inițial, potrivit unui studiu.
Descoperirile, publicate în jurnalul „Proceedings of the National Academy of Sciences” sugerează că acestea au între 3,4 milioane și 3,6 milioane de ani – mai vechi decât renumita fosilă Lucy sau Dinkinesh din Etiopia, care a fost descoperită în 1974 și datează de 3,2 milioane de ani.
Fosilele antice de hominini au fost descoperite în Peșterile Sterkfontein, la 30 de mile nord-vest de Johannesburg, care fac parte dintr-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cunoscut sub numele de ”Leagănul omenirii”. Homininii includ oamenii și rudele noastre ancestrale, dar nu și celelalte mari maimuțe.
Kathleen Kuman, profesor emerit la Universitatea din Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, spune că Sterkfontein are cea mai mare concentrație de fosile de Australopithecus dintr-un sit individual din Africa și noile date „demonstrează că aceste fosile de hominide sud-africane au fost în mare parte contemporane cu specii din Africa de Est, cum ar fi Australopithecus afarensis și este puțin probabil să fie descendenții lor.”
Lucy sau Dinkinesh și specia ei, Australopithecus africanus, au o vechime de aproximativ 3,9 milioane de ani, potrivit unui comunicat de presă al Universității Purdue. Acesta a adăugat că echipa de cercetare a folosit noua tehnologie dezvoltată la universitate pentru a data fosilele din Africa de Sud, despre care oamenii de știință teoretizaseră anterior că au între 2 și 2,5 milioane de ani.
Deci, dezbaterea despre originile oamenilor moderni a fost reaprinsă de acest studiu. „Noile date ne ajută acum să plasăm astfel de evoluții mai precis în timp”, a conchis Kuman.
Dana Boieriu