Fosila unei balene patrupede, descoperită în Egipt

Publicat de MIRELA ROTAR, 27 august 2021, 16:10 / actualizat: 31 august 2021, 12:05
Fosila unei specii necunoscute de balenă amfibie cu patru picioare care a trăit acum 43 de milioane de ani a fost descoperită recent în Egipt. Oamenii de știință sunt de părere că animalul aparţine grupului numit Protocetidae de cetacee dispărute, care au trăit în perioada de mijloc a tranziţiei de la zonele de uscat la mediul acvatic.
Noua specie de balenă, denumită Phiomicetus anubis – după numele zeului egiptean al vieții de apoi, avea o lungime de peste trei metri şi o greutate de aproximativ 600 de kilograme.
“Phiomicetus anubis reprezintă o nouă specie cheie de balenă şi o descoperire deosebit de importantă pentru paleontologia egipteană şi africană”, a spus Abdullah Gohar de la MUVP, autor principal al lucrării publicată în jurnalul ştiinţific Proceedings of the Royal Society B.
“Craniul balenei se aseamănă cu craniul zeului Anubis, sub formă canină, înfricoșător. A fost un prădător redutabil și de succes”, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Abdullah Gohar. Analizând rămășițele parțiale ale balenei – bucăți ale craniului, ale maxilarelor, ale dinților, ale vertebrelor și ale coastelor – echipa a descoperit că P. Anubis, faptul că este vorba despre cel mai timpuriu exemplar de balenă din grupul Protocetidae identificat în Africa.
Descoperirea oferă noi indicii despre evoluţia balenelor şi a modului în care s-au răspândit pe planetă. Strămoşul balenei ar fi început să facă tranziţia de pe uscat în apă undeva în în regiunea în care se află în prezent India şi Pakistan, acum 50 de milioane de ani.
Dana Boieriu