Forța de muncă devine tot mai scumpă în România

Publicat de Corina Muntean, 9 martie 2020, 11:00 / actualizat: 9 august 2020, 12:15
Pe lângă că este puțină și tot mai slab pregătită profesional, forța de muncă devine tot mai scumpă în România. Costul orar al forţei de muncă, a crescut cu peste 12% în trimestrul IV din 2019 comparativ cu acelaşi trimestru din 2018, arată ultimele date din piață.
În trimestrul IV din 2019 costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice comparativ cu trimestrul precedent. Institutul Naţional de Statistică (INS) arată prin datele publicate că cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (7,75%), construcţii (6,94%), transport şi depozitare (5,94%), intermedieri financiare şi asigurări (5,69%), precum și în informaţii și comunicaţii (5,35%). Acestea se numără și printre domeniile cele mai văduvite de lipsa forței de muncă la noi. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri ale acestui cost s-au regăsit în activităţile de învăţământ (21,00%), ca efect al aplicării prevederilor legale), respectiv în construcţii (19,85%), hoteluri şi restaurante (15,49%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (14,18%). De cealaltă parte, cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (6,10%), respectiv industria extractivă (6,16%). Potrivit INS, faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 12,06%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 11,23%.
Creșterea costului salarial al forței de muncă are un dublu impact: pe de-o parte presupune o creștere a nivelului salariilor angajațiilor din domeniile respective în corelație cu cheltuielile sociale mai mari, deci un nivel de trai relativ mai bun pentru acești salariați, dar pe de altă parte presupune un efort financiar sporit pentru angajatori, fie privați fie ai statului, care ar urma să reducă marja de profit sau, dacă nu, să forțeze o serie de concedieri pentru ca să poată face față acestei provocări.
Aceste salturi abrupte nu sunt de folos economiei, creșterea costului forței de muncă trebuind să fie constant graduală. În momentul în care presiunea costului forței de muncă devine de nesuportat, angajatorii tind să procedeze ca în cazul Ditrău: fie închid porțile, fie caută muncitori străini care acceptă salarii mai mici.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.insse.ro