Fondurile de pensii ocupaţionale pot fi un vector de imagine puternic pe piaţa muncii
Publicat de Corina Muntean, 9 martie 2022, 13:02
Într-o perioadă în care firmele din România își găsesc tot mai greu forță de muncă, iar cea pe care o au o păstrează cu eforturi mari dată fiind concurența condițiilor salariale din Vest, există instrumente financiare care pot fi o soluție pentru a convinge angajații să rămână fideli. Printre ele, așa numita ”schemă de pensii ocupaţionale”.
Fondurile de pensii ocupaţionale pot fi un vector de imagine puternic pe piaţa muncii. Structura de funcţionare este, în fapt, foarte simplă: compania deschide un fond de pensii ocupaţionale, în care varsă periodic o anumită contribuţie, arată specialiştii EY România. ‘Acesteia i se va alătura contribuţia salariatului, dacă acesta doreşte să participe. Angajatorul are, totodată, libertatea de a stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru fiecare angajat, în funcţie de anumite criterii, cum ar fi vechimea, funcţia deţinută sau nivelul salarial, dar, odată ce decide să ofere pensii ocupaţionale, angajatorul este obligat să ofere acest beneficiu tuturor salariaţilor şi să vireze contribuţiile sale, se menționează în EY România. Conform acesteia, companiile au la dispoziţie un instrument care le poate ajuta să se diferenţieze pe piaţă, să atragă şi să-şi păstreze angajaţii – schema de pensii ocupaţionale. Dar, de ce nu îl folosesc? Din lipsă de claritate a cadrului fiscal şi, până de curând, din lipsa unui administrator autorizat de fonduri de pensii ocupaţionale, susţin specialiştii EY. Analiza precizează că, vreme de trei ani, banii sunt ai angajatorului şi orice decizie de a părăsi firma în acest interval de timp duce la pierderea beneficiului. Dar, la finele celor trei ani, banii devin ai angajatului. Dreptul acestuia la pensia ocupaţională se deschide, la cerere, începând cu data împlinirii vârstei standard de pensionare, cu respectarea condiţiilor prevăzute de schemă şi prospect şi în conformitate cu legislaţia privind plata pensiilor private. Astfel, acest produs ar putea reprezenta o componentă foarte importantă de retenţie a angajaților pentru firme, detaliu extrem de important într-o piaţă a muncii caracterizată, mai ales în această perioadă, de volatilitate şi fluctuaţie. Codul Fiscal prevede tratamentul fiscal aplicabil contribuţiilor privind pensiile facultative -acestea nefăcând subiectul taxelor salariale într-o limită de deductibilitate de 400 de euro de persoană. Pentru a fi și mai atractive, în vederea stimulării participării la fondul de pensii ocupaţionale şi a angajaţilor, aceste contribuţii ar trebui şi ele să fie incluse în categoria celor deductibile la calculul impozitului pe venit – arată EY România.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.