Fondurile de investiții prin PNRR, mană cerească pentru medicii de familie mureșeni!
Publicat de APETRI MARGARETA, 18 iulie 2022, 12:16
55 de cabinete de medicină de familie din zonele defavorizate ale județului Mureș vor primi finanțare pentru renovări și dotarea cu aparatură medicală. La nivel național, sunt circa 3.000 de medici de familie și asocieri din zonele rurale, care au fost incluși în acest program de către Ministerul Sănătății. Peste 180 milioane de euro sunt puse la dispoziția medicilor de familie, la nivel național, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În capul listei din județul Mureș se află chiar președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Mureș, Luminița Boitor, care tratează circa 800 de pacienți neasigurați din comuna Nadeș. Numărul mare al acestor pacienți, a fost, de altfel, unul din principalele criterii de selecție, precizează pentru radio Târgu Mureș, dr. Luminița Boitor:
Eu chiar sunt în frunte, din păcate, pentru că asta nu e un lucru foarte bun. Asta înseamnă că am foarte multe dintre cazurile defavorizate. Deci, finanțarea e pe PNRR, intră cabinetele, în special, din mediul rural, care îndeplinesc anumite criterii: număr de neasigurați, distanțe mari, infrastructură precară… sunt mai multe criterii luate în calcul. Cred că este o oportunitate iar eu vreau să-și și dotez cabinetul și vreau să accesez și partea de reparații. În rural, să ai un ecograf portabil, un EKG, un spirometru, un minilaborator, asta e ceva extraordinar. Din banii pe care ni-i dă Casa Națională pentru un cabinet, nu am putea face asta nici în 2000 de ani.
Toți medicii de familie din județul Mureș și-ar fi dorit să beneficieze de un astfel de sprijin, spune președintele Patronatului medicilor de familie, dr. Iulia Băilă:
Este pentru prima dată că se întâmplă un astfel de sprijin financiar pentru medicii de familie. Niciodată nu a mai fost un astfel de sprijin și chiar poți să-ți dotezi cabinetul cu tot ce vrei în banii ăia… dar, părerea mea, e că ar fi trebuit să fie pentru toți medicii de familie, mai ales că sunt fonduri europene, să fie incluse toate cabinetele, policlinicile, deci să se profite de aceste fonduri la maxim. Sunt, de asemenea, foarte multe proceduri birocratice, ca în orice proiect cu fonduri europene. Totuși, cine are nevoie, face acest efort și sunt firmele de consultanță…
Pentru dotare cu echipamente și mobilier fiecare cabinet medical sau asociere de cabinete poate accesa fonduri în valoare de 45.000 euro fără TVA, în timp ce pentru renovare pot fi solicitate fonduri de până la 15.000 euro, fără TVA.
Dosarele de finanțare se vor depune pe platforma guvernamentală pentru proiectele PNRR, începând cu data de 4 august, ora 10,00.
Cristina Bulbescu