Fonduri norvegiene pentru protejarea Reghinului de inundații

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 noiembrie 2020, 16:37
Mai multe organizaţii neguvernamentale de protecţia mediului au reuşit să acceseze o finanţare norvegiană şi vor demara, în municipiul Reghin, un proiect-pilot unic la nivel naţional pentru protecţia împotriva inundaţiilor şi protecţia malurilor pe baza unor sisteme bazate exclusiv pe natură.
Proiectul va opri o lucrare efectuată de către Apele Române pe Canalul Morii şi pe pârâul Trandafirilor din municipiul Reghin, care erau prevăzute să fie casetate cu ziduri din beton.
Proiectul de finanţare a fost depus de arhitectul Klaus Birthler, membru în Centrul pentru un Mediu Construit:
Protecția la inundații, de fapt, se face în amonte, și trebuie văzută integral. Știm că în Reghin sunt câteva gospodării inundate, iar aceasta, în principiu, în perioada când sunt ploi torențiale, iar soluția ar fi de a crea spații tampon, adică fie niște spații de bio-retenție, mai multe spații verzi în oraș, fie soluții care nu sunt gri, oamenii de specialitate au și denumit clar, soluții gri și soluții verzi, iar noi dorim să găsim o soluție verde. Pentru aceasta am aplicat la o finanțare care facilitează comunicarea între instituții, între primărie, între minister, între forurile internaționale care au un cuvânt de spus în domeniul mediului. Am fost anunțați că suntem printre câștigători și urmează să semnăm contractul.
Proiectul a fost depus de Active Citizens Fund România împreună cu platforma Apele Unite ale României şi Asociaţia ‘Ivan Patzaichin – Mila 23’.
Raluca Creţ