Fonduri europene pentru afaceri sociale inovatoare din rural
Publicat de Rotar Mirela, 26 noiembrie 2024, 13:16
Este vorba despre proiectul „Social Economy Start Up 2.0” pentru regiunea Centru, prin care sunt finanțate 34 de întreprinderi, la un buget total de aproape 15 milioane de lei.
Reprezentanții Asociației Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă vor prezenta astăzi, de la ora 18.00, modul în care pot fi accesate fonduri pentru a dezvolta o întreprindere socială și a sprijini comunitatea.
Președintele (CRCA), Rodica Lupu:
,,Vom susține persoanele din mediul rural care doresc să inițieze o afacere socială în orice domeniu mai puțin agricultură, însă alege să reinvestească profitul în rezolvarea unor probleme solciale ale comunității, din zona educației, din zona îngrijirii persoanelor vârstnice sau cu dizabilități, mediu sau reciclare. Finanțările sunt pentru toate localitățile, depinde de cât de întreprinzători sunt oamenii și cât de bine se prezintă în urma cursului de competențe antreprenoriale, cu planurile de afaceri pe care ei și le vor înscrie într-un concurs. Finanțările sunt de 310.000 de lei pe fiecare afacere.”
Pentru fiecare afacere proiectul durează 18 luni și va crea patru locuri de muncă, ce trebuie menținute cel puțin trei ani.
În localitatea harghiteană Lupeni, o zonă preponderent turistică, cei mai mulți localnici sunt interesați să dechidă o afacere în acest domeniu, spune consilierul local Marton Tamas:
,,Este o zonă turistică, deci sunt interesați de afaceri mai mul în cazări turistice, PFA-uri de cosmetică, de frumusețe ca și din construcții știu că vin vreo doua-trei persoane pcare vor să facă o afacere, dar până acum nu au avut posibilitatea.”
Prin acest program, 130 de persoane din Regiunea Centru vor beneficia de cursuri gratuite de antreprenoriat social, posibilitatea de a propune idei pentru finanțare, consiliere și asistență personalizată pentru dezvoltarea afacerii și obținerea atestatului de întreprindere socială.
Pentru mai multe detalii sau înscrieri directe în proiect, cei interesați pot accesa adresa contact@cetatenieactiva.ro.
Autor: Valeriu Russu