Focar de covid și zeci de cazuri de gripă în Harghita
La Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc a fost confirmat al doilea focar de Covid-19 din această toamnă.
Publicat de Rotar Mirela, 31 octombrie 2024, 12:00
După cazurile multiple de la Chirurgie, acum Secția de Dermatologie a spitalului se confruntă cu această problemă și a luat o serie de măsuri pentru a limita răspândirea focarului, spune purtătorul de cuvânt al unității sanitare, Kiss Edith:
,,În momentul de față, mai avem un singur pacient internat pe Secția de Dermatologie cu Covid și un alt pacient infectat care este tratat la Secția de Boli Infecțioase. Nu au apărut alte cazuri iar pentru această săptămână au fost suspendate vizitele pe secție și s-au luat măsurile de prevenție și în rândul personalului secției precum triajul epidemiologic la intrarea în tură, curățenie și dezinfecție pentru limitarea răspândirii infecției.”
Pe lângă aceste îmbolnăviri, județul Harghita înregistrează numeroase infecții respiratorii sezoniere, dar și gripă.
Medicii de familie harghiteni au raportat 19 cazuri de gripă săptămâna trecută, față de 3 cazuri cu o săptămână în urmă, precizează șefa Direcției de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongyi:
,,Pentru săptămâna care s-a încheiat duminică, au raportat 127 medici de familie 3.456 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 356 de pneumonii din care 86 au necesitat internare. Deci, acestea pot fi considerate complicații ale infecțiilor respiratorii. Am avut și gripă, 19 cazuri identificate, pentru că probabil au fost mai multe însă dintre cei care au fost testați, atâția au fost identificați cu gripă. Nici un caz de gripă nu a necesitat internare.”
Vaccinarea antigripală merge greoi în Harghita, mai spune șefa DSP, deoarece pacienții se obișnuiesc mai greu cu noua procedura de administrare a vaccinului, în care pacientul trebuie să facă trei deplasări pentru a-și putea administra vaccinul.
Dacă în sezonul rece 2022-2023 au fost administrate în Harghita circa 8.600 de vaccinuri antigripale, anul trecut, odată cu modificarea procedurii, vaccinarea a scăzut cu 25%. Până în prezent au fost administrate doar 4.500 de doze de vaccin antigripal.
Autor: Cristina Bulbescu